VUČIĆ: Otcepljenje Katalonije nelegalno, a Kosova legalno, i to bez referenduma?

Autor: Tanjug

Vesti

02.10.2017

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle katalonskog referenduma i stava Evropske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić: Ovo je najbolji primer licemerja svetske politike

- Pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas je - kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može i bez referenduma - rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Evropske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.

- Kako ste legalnim proglasili otcepljenje Kosova čak i bez referenduma i kako su to 22 zemlje Evrospke unije legalizovale to otcepljenje, rušeći evropsko pravo i temelje evropskog prava, na kojem se temelji evropska politika i politika EU? - zapitao je Vučić.

Vučić je javno zapitao kako će sad građanima Srbije da obrazlaže evropske integracije Srbije iako, bez dileme, Srbija svoju budućnost vidi u EU i zbog tipa društva kojem težimo i zbog bolje ekonomije i drugih razloga.

Kako, dakle, Katalonija ne može, a Kosovo može, na to Srbima neće biti odgovora nikada, primetio je predsednik Vučić.

- Svetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je "mečka došla pred njihova vrata", e, sada je - rekao je Vučić - situacija mnogo ozbiljna...

Dvostruki aršini

- Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike - zaključio je Vučić.

Prema njegovim rečima, njegov sastanak sa Putinom bio je zanimljiv svim novinarima zapadnih medija, dok sastanak nemačkog Zigmara Gabrijela, istog dana, isto s Putinom, niko nije zabeležio.

- Sad je jasno valjda koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije - rekao je predsednik Vučić i poručio svima koji vrše pritisak na našu zemlju da sad uzmu godišnji odmor, bar što se naše zemlje tiče, poššto ionako neće da ih sluša, te nek se pozabave mečkom pred svojim vratima.

U Vojvodini imaju dobar standard, pa otišli u Barselonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da to što su neki iz Vojvodine otišli u Barselonu pred tamošnji referendum pokazuje da imaju visok standard i da mogu da putuju.

- Ne bih pridavao nikakav politički značaj tom njihovom putu - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o odlasku nekih političara iz Vojvodine u Barselonu.

-To znači - ocenio je - da neki ljudi na severu Srbije dobro žive, imaju para za turističke posete, kao i za sprej i boje da pišu grafite i da mogu da ih troše ne bi li sebi napravili neku kampanju.

Lider LSV Nenad Čanak boravio je u Barseloni na dan referenduma, dan ranije na sedištu stranke u Novom Sadu okačene su zastave Katalonije, a na nekoliko mesta u Novom sadu i još nekim gradovima u Vojvodini osvanuli i grafiti "Vojvodina = Katalonija".

Podržavamo teritorijalni integritet Španije

Vučić je danas uputio pismo španskom kralju Filipu Drugom i predsedniku španske vlade Marijanu Rahoju, u kojem potvrđuje da Srbija podržava suverenitet i integritet te zemlje, baš kao što Španija podržava teritorijalni integritet Srbije.

I premijerka se izjasnila po pitanju referenduma

Srbija poštuje teritorijalni integritet I suverenitet Španije, koja je ogroman prijatelj Republike Srbije, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Španija je zemlja koja poštuje Republiku Srbiju, naše stavove, bila je uz nas u trenucima kada je bilo jako teško i ja bih volela da mi tako poštujemo stavove naših prijatelja - rekla je Brnabićeva u Novom Sadu, gde je otvorila Centar digitalne poljoprivrede na Institutu BioSens.

Na pitanje novinara o odlasku lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka u Barselonu da podrži Katalonce, Brnabićeva je rekla da je ovo slobodna zemlja i da svako može da putuje gde hoće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading