Propao prljavi hrvatski plan!

Autor:

Vesti

27.01.2020

04:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati ipak neće uspeti da preko srpskih sudija ojade srpske firme naplaćujući im milione na ime sudskih troškova u toj zemlji, gde su naša preduzeća bezuspešno pokušala da povrate otetu imovinu. Nakon pisanja Srpskog telegrafa i pritiska javnosti zaustavljen je (bar do daljeg) perfidni pokušaj Hrvata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Naime, Privredni sud u Beogradu odbio je zahtev hrvatske strane da im Jugobanka, u stečaju, isplati 100.000 evra na ime troškova za postupak u Hrvatskoj uprkos tome što je prethodno,njihovo rešenje ukinuo drugostepeni, Privredni apelacioni sud, i tako otvorio Pandorinu kutiju. Da je Privredni sud poklekao i izmenio svoje prethodno rešenje, ovo bi postao ogledni slučaj i postojala bi realna opasnost da po tom modelu počnu da se rešavaju i mnogobrojni drugi hrvatski zahtevi.

Kako za Srpski telegraf pojašnjava Dejan Mirović, profesor Međunarodnog javnog prava, izgleda da u Privrednom sudu bolje poznaju pravo i zakone nego njihove kolege u drugom stepenu.

- Iz svega ovoga može se zaključiti da u Privrednom sudu rade ljudi koji bolje poznaju pravo i koji očigledno razmišljaju o državnim i nacionalnim interesima, poštuju Ustav i zakon. Znači, prvostepeni Privredni sud postupa po srpskim zakonima, a Apelacioni po hrvatskim zakonima iako je srpski sud, što je apsurdno - navodi Mirović.

Šteta bi se merila milionima evra

Pravnim ekspertima neshvatljivo je da hrvatski sudovi glatko odbijaju svaki pokušaj povratka imovine srpskih preduzeća, dok, s druge strane, srpski sudovi, poput Privrednog apelacionog suda, u kome sede sudije postavljene još u vreme vladavine DS i čuvenog reizbora, koji je ostavio katastrofalne posledice, drže stranu Hrvatima.

Koliko je to opasno, svedoči činjenica da postoji oko 180 postupaka, poput ovog u slučaju "Jugobanka", i da potencijalna šteta u slučaju da prođe model po kom je odlučivao Privredni apelacioni sud može da se meri milionima evra.

Advokat Ivan Simić kaže da ga je ova odluka ohrabrila.

- Najnovija odluka Privrednog suda ohrabruje i ima posebnu težinu. Po treći put prvostepeni sud detaljno, jasno i uverljivo otklanja primedbe žalbenog suda. Ovakve situacije u praksi, da prvostepeni sud istrajava u svom stavu, gotovo su nezamislive. Ovaj slučaj vraća nadu u pravni poredak u celini ne samo iz razloga samopoštovanja već i zbog profesionalnog kredibiliteta pojedinaca koji vraćaju veru da je pravo pre svega struka i nauka - uverava Simić.

Neshvatljive odluke Privrednog apelacionog suda, inače, direktno su suprotne i stavu koje je iznelo Ministarstvo finansija Srbije, ali i mnogobrojni eksperti iz ove oblasti, pa se javno otvorilo pitanje koji su motivi sudija koje su ih donele.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading