Irinej: Razum će pobediti u CG, ne mogu se igrati svetinjama

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.01.2020

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Irinej poručio je povodom tenzija u Crnoj Gori zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti da bi "trebalo činiti sve da se stvari u Crnoj Gori stišavaju".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Patrijarh Irinej

- Neka bude sve to mirno, trebalo bi učiniti sve da se stvari stišavaju, ako je moguće. Nadamo se da će na kraju krajeva razum progovoriti i pobediti - naveo je patrijarh za Kurir posle sednice Sinoda SPC u četvrtak na kojoj je odlučeno da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Srpski patrijarh, kako navode mediji, rekao je da srpska crkva nema ništa protiv postojanja Crne Gore, kao ni Srbi. - Crna Gora je bila država pa neka i sada bude, ali ne mozemo tako da se igramo svetinjama, pa da proglašavaju da je država bila vlasnik tih dobara i manastira, to je van pameti, ali i laž - rekao je Irinej.

Srpski patrijarh je komentarisao i izjavu crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića da "Srbija nameće srpstvo izvan svojih granica" i njegovo pitanje kako se onda oseća 45 odsto građana koji se osećaju kao Crnogorci.

- Treba Ðukanovića pitati na osnovu čega to priča. To je njegov problem kako se oseća, mora da zapita sebe zašto se tako oseća i zašto je doveo do toga da se tako oseća. Treba da pita narod koji se probudio i koji se digao - ukazao je Irinej.

Poglavar SPC se osvrnuo i na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pokušati da dele srpski narod, te da Srbi moraju da se drže zajedno.

- Zasigurno je tako, potpuno se slažem s Vučićem - zaključio je Irinej.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Lepi

31.01.2020 16:28

Milo mora da ode!

Odgovori 11 0
Lepi

31.01.2020 16:30

Gradjanski rat je na pomolu.

Odgovori 11 0
Rea

31.01.2020 17:51

Trebalo bi da se dozovu!