Na kruzeru gde su zarobljeni Srbi još 10 zaraženo od koronavirusa! Putnici u kabinama, osoblje bez zaštite šeta po brodu!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

06.02.2020

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Niko živ ne mrda ovde, sve je pusto i svi su zabrinuti..", ispričala je jedna od putnica zarobljena na kruzeru usidrenom kod luke Jokohama u Japanu.

RepublikaFoto: yputube.com/The Jet Set
Foto: Ilustracija

Na kruzeru "Dajmond princes" koji je juče stavljen u karantin kod obala Japana zbog koronavirusa nalazi se 14 Srba i još 2.666 putnika i članova posade. Nakon što je juče potvrđeno 10 slučajeva obolelih od koronavirusa, danas je kod još 10 ljudi potvrđen virus, saopštilo je japansko ministarstvo zdravlja.

Ambasador Srbije u Japanu, Nenad Glišić rekao je za "Informer" da su svi srpski državljani na kruzeru zdravi i da ne pripadaju sumnjivoj grupi koja je testirana.

- Stupili smo u kontakt sa putnikom Draganom Ševićem, koji nam je rekao da se on i njegova žena Svetlana osećaju dobro, da su sve vreme u kabini, ali da im redovno donose hranu, vodu i sve drugo što im je potrebno. Indentitet 12 članova osoblja koji su naši državljani ne znamo jer kompanija za koju rade ne dozvoljaju da im se objave imena. Međutim ono što znamo jeste da je svih 12 Srba članova posade dobro i da, kao ni Ševići, ne pripadaju sumnjivoj grupi. Za razliku od putnika, koji sede u kabinama, osoblje se kreće po brodu jer mora da radi - rekao je Glišić.

Neki od Srba u panici

Koliko su zapravo Srbi koji su zaposleni na kruzeru uplašeni i zabrinuti za redakciji "Blic" otkriva N.M. preko svoje rođene sestre S.B. iz Beograda. Kako je ispričala, na brodu rade njena rođena sestra N.M. i njen zet N.M.

Njima je od strane menadžmenta pre nekoliko sati naređeno da dežuraju po hodniku kako putnici ne bi izlazili iz kabina. Sestra N.M. smatra da zaposleni na brodu treba da imaju ista prava zdravstvene zaštite kao i putnici.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Rekli su nam iz menadženta da moramo da čuvamo putnike da ne izažu iz kabine. Meni su rekli da moram da dežuram od dva posle ponoći do sedam ujutru. Sada je tri sata, niko živ ne mrda ovde, sve je pusto i svi su zabrinuti - kazala je N.M. koja je zaposlena na kruzeru.

Ona je još dodala:

- Nismo dobili nikakvu zaštitu, niko nam nije dao maske. Ipak, u ovom trenutku smo dobro, sada se raspituje koja su mi prava ugrožena ovakvim rizičnim potezom menadžementa kruzera - rekla je N.M.

- Napominjem da nemaju adekvatnu zaštitu niti opremu, a nisu ni adekvatno obučeni za postupanje u ovakvim situacijama - rekla je S.B.

On je dodao da je srpska ambasada dobila garancije da na brodu radi internet i da su svi naši državljani, bilo da su putnici ili posada, u redovnom kontaktu sa svojim porodicama.

- Rečeno nam je da nikome od putnika nijednog trenutka ništa neće faliti - istakao je Glišić i dodao da je ova situacija podigla ceo Japan na noge i da joj pristupaju veoma ozbiljno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading