Izolacija Bora zbog smrtonosnog koronavirusa? Kinezi ne mogu da se vrate u Srbiju, oni koji su uspeli zatvoreni u karantin po dve nedelje

Autor: Kurir, Republika

Vesti

07.02.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici rudnika „Ciđin Bor koper“ u Boru koji su se nedavno vratili iz Kine nalaziće se u karantinu dve nedelje zbog straha od izbijanja opasnog koronavirusa, od kojeg je do sada preminulo 565 ljudi, a zaraženo 28.350. Zaposlenima iz provincije Hubej, koja je žarište smrtonosne infekcije, zabranjen je povratak u Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zasad nijedan od rudara nema simptome oboljenja (Foto: Ilustracija)

- Svim kolegama iz kineske provincije Hubej zabranjeno je da se vrate u Srbiju iako su zdravi, a ljudi koji su došli iz drugih mesta u Kini bili su medicinski testirani pre dolaska u Srbiju i zasad su zdravi - rečeno je u kompaniji „Ciđin Bor koper,“ u kojoj su naveli da će „radi predostrožnosti svi povratnici iz Kine biti izolovani u karantinu 14 dana počev od dolaska u Srbiju i da će budno biti nadgledani“.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je za Kurir da je u komunikaciji s predstavnicima kineske firme obavešten o tome da „Ciđin“ preduzima sve mere zaštite na nivou kompanije.

- Radnici kompanije „Ciđin“ koji su se vratili iz Kine nakon proslave Lunarne nove godine zadržavaju se u karantinu u Boru 14 dana kako bi se proverilo njihovo zdravstveno stanje - rekao je Milikić za Kurir.

Iz Ministarstva zdravlja rečeno je za Kurir da Institut za javno zdravlje Bor prati situaciju s kineskim radnicima i da su svi prošli zdravstveni nadzor, kao i svi putnici koji dolaze u Srbiju.

Kako Kurir nezvanično saznaje, zasad nijedan od rudara nema simptome oboljenja.

- U jednom od svojih objekata „Ciđin“ je napravio svojevrsnu izolaciju, u koju stavlja sve svoje zaposlene koji su se vratili iz Kine. Pre ulaska u kompaniju, rade se sve provere, a pregledi se obavljaju na posebnoj lokaciji. Ideja je bila da se napravi interni karantin poput onog na jugu Francuske, u kojem su smešteni i Srbi, ali i drugi građani koji su nedavno evakuisani iz Vuhana, žarišta epidemije. Radnici se ne puštaju u postrojenja dok im ne prođe inkubacioni period, a kad se dokaže da su zdravi, jedan po jedan će počinjati s radom - saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora.

Iz kompanije „Ciđin“, koja je kupila RTB Bor i bavi se kopanjem i topljenjem rude bakra i plemenitih metala, do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja Kurira.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading