MALI TRAMP POSTAVIO ULTIMATUM PRIŠTINI: Ukinite takse ili je ovo vaš kraj

Autor:

Vesti

12.02.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takse hitno ukinite ili je ovo vaš kraj, poruka je koju je ambasador Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa, bez uvijanja jasno uputio Prištini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oštre poruke Prištini: Ričard Grenel

Pokušaj Aljbina Kurtija, predsednika vlade takozvane države Kosovo, da ukidanje taksi iskoristi za uslovljavanje Beograda i ispostavljanje novih zahteva sasekao je upravo Mali Tramp, kako još zovu Grenela.

- Ambasador ne podržava ideju o reciprocitetu, već podstiče na ukidanje taksi na proizvode iz centralne Srbije. Kosovo bi trebalo da ukine takse na srpsku robu bez uzajamnosti. Ne samo da obustavi porez, već da ga u potpunosti ukine - rekao je Dik Kustin, Grenelov portparol.

Pored poruke da nema cenkanje ni odugovlačenja, Vašington je juče poslao još jednu, mnogo oštriju poruku Kurtiju, ali i svim političarima u Prištini.

- Sjedinjene Američke Države odlučile su da otkažu sve velike investicione projekte na kosovskoj teritoriji dok Priština ne ukine sto odsto nametnute takse na proizvode iz centralne Srbije - poruka je koja je stigla u Prištinu iz Bele kuće.

KRAJ SPLETKARENJA

Prema pisanju prištinskih medija, tokom posete Kosovu Grenel je Kurtiju jasno stavio do znanja da su SAD spremne da ulože milione na kosovskoj teritoriji ukoliko Priština ukine nametnute takse Beogradu.

- Međutim, SAD će otkazati sve te projekte dok vlada ne ukine takse i ne odustane od planova za uspostavljanje reciprociteta - piše prištinska Gazeta ekspres.

Sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da je upravo ova odlučnost i preciznost s kojom Grenel deluje razlog zbog kojeg ga je Tramp imenovao za svog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Da Amerika više nema strpljenja za prištinska spletkarenja, uveren je Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije.

Miletić: Vašington će zgromiti Prištinu, već su krenuli sa oštrim reakcijama

- Dozlogrdilo im je ponašanje Prištine. Grenelove reči ukazuju da je Vašington izgubio strpljenje, nema više upozorenja, došlo je vreme da deluju. Prištinsku političku elitu predvođenu Kurtijem očekuje prava odmazda. Dosad su bili miljenici, pomagalo se im se po raznim osnovama, ali odbijanje da ukinu takse, da se nastavi dijalog i da se tako dođe do konačnog rešenja povod su za oštru konkretnu reakcije posle koje će neke političare u Prištini zgromiti. Grenelove reči jasno govore da je Vašington spreman da uništi Kurtija i njegove ministre ukoliko ne ukinu takse - mišljenja je Miletić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Osveta Trampa

Prema rečima Miletića, Amerika već ima spreman paket sankcija za Prištinu. Vašington će udariti, kako ističe, tamo gde su Albanci najslabiji, a gde im je Amerike dosad najviše pomagala:

- Prvo, smanjiće broj vojnika u bazi u Bondstilu. Drugo, vojnu podršku, naoružanje, hamere koje su dobijali kao donacije biće stopirane. Pored toga izostaće očekivane investicije i jaka logistika i podrška u međunarodnim institucijama - navodi Miletić.

Dodaje da će s druge strane na Prištinu udariti i EU:

- Njima je Evropa ključna kada su u pitanju investicije i donacije. Ni oni više nemaju strpljenja ni oni ne žele odlaganje, te će i sa te strane trpeti pritiske.

PALMEROVA ULOGA

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da je svima vidljiv napredak u odnosima Beograda i Vašingtona, te ističe da Tramp nije govorio uprazno kada je u decembru 2018. u pismu Vučiću i Tačiću pozivao na sastanak i postizanje konačnog dogovora.

Adamović: Na scenu je stupio Grenel, koji, poput Trampa, insistira na uvažavanju srpskih interesa

- Nije bez razloga Tramp imenovao Grenela. Amerika je već imala specijalaca Metju Palmera, koji je ispred Stejt departmenta bio zadužen za pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ali je svima jasno da Palmer sprovodio politiku takozvane duboke države. Na scenu je stupio Grenel, koji poput Trampa insistira na uvažavanju srpskih interesa. S druge strane, Grenel je i u Nemačkoj, gde obavlja dužnost ambasadora pokazao da ne preza od oštrih poteza, te nema sumnja da će u skladu sa tom praksom delovati i po pitanju Prištine. Neće više ni Kurti ni Veselji niti bilo ko drugi imati prostora da izbegava ispunjavanje obaveza koje su preuzeli - navodi Adamović.

MOJ STAV

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević, bivši diplomata

Najvažnije iz ove poruke je to da američka administracija, zbog svojih interesa i ciljeva, ima u vidu srpski stav i polazi od toga da je skidanje taksi, definitivno bez uslovljavanja i izuzetaka, način da dve strane sednu za sto i da se dijalog nastavi

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Edi Rama

Ramin šamar Kurtiju

Pored Amerikanaca, Kurti je dobio šamarčinu i od albanskog premijera Edija Rame. Kurti je tokom posete Albaniji od Rame tražio da se, umesto balkanskog, posveti albanskom šengenu, a odgovor koji mu je dao albanski premijer dokaz je da Kurti nema ni podršku Tirane.

- Albanski šengen ne može da postoji bez balkanskog šengena - istakao je Rama.

Predsednik albanske vlade je na konferenciji za medije posle susreta sa novim premijerom privremenih vlasti u Prištini založio za mini-Šengen na zapadnom Balkanu, inicijativu koju su pokrenuli Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading