MLADIĆEVA ODBRANA SPREMNA ZA BORBU: Šaljemo zahtev za puštanje radi lečenja!

Autor: insajder.net

Vesti

04.10.2017

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbrana Ratka Mladića sledeće nedelje dostaviće Haškom tribunalu zahtev za puštanje optuženog Mladića na privremenu slobodu radi lečenja. „Čekali smo garancije Vlade i sada ćemo sastaviti zahtev“, kaže za Insajder Miodrag Stojanović, pravni savetnik Ratka Mladića.

Ratko Mladić

U dokumentaciji koja će biti predata Haškom tribunalu naći će se i dodatna medicinska dokumentacija koja je dostupna pravnom timu. Reč je o dokumentaciji koja je nastala tokom medicinskog praćenja i lečenja Mladića u pritvoru. 

Stojanović za Insajder kaže da Mladića još nisu pregledali lekari iz Srbije.

- Verujem da bi Tribunal trebalo da ga pusti na lečenje na slobodi. Drugo pitanje je da li mislim da će to i učiniti: ne mislim i to imajući u vidu dosadašnji odnos Tribunala prema Ratku Mladiću i našim zahtevima - kaže Miodrag Stojanović, član pravnog tima Ratka Mladića.

Na pitanje Insajdera da li očekuje da će sud prilikom odlučivanja uzeti u obzir i činjenicu da se Mladić skrivao više od decenije i da ga Srbija nije uspevala da ga uhapsi, Stojanović kaže: „da, hoće“.

- Sigurno će to biti jedan od razloga na koje će se pozvati ukoliko ga ne puste na privremenu slobodu - navodi Stojanović objašnjavajući da je to bio jedan od argumenata koji je Hag naveo i kada je odbio da ga pusti na lečenje u Rusiji.

- Ja pitam zašto Haški tribunal sada ne bi verovao Vladi Srbije koja je na kraju uhapsila i izručila Ratka Mladića. Bez obzira u kom sastavu je bila, Vlada Srbije je to učinila. Vlada sada daje garancije, Haški tribunal može i da mu ograniči kretanje, pa kako će onda nestati - navodi Stojanović.

Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. Njegovo hapšenje bilo je godinama uslov za nastavak evropskih integracija Srbije. Isto tako godinama je tužilac Haškog tribunala tvrdio da Srbija ne želi da uhapsi Mladića, dok su srpske vlasti negirale da se on nalazi na teritoriji Srbije. Nakon hapšenja, saznalo se da se Mladić nekoliko godina pre toga bio upravo u Srbiji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading