Fajnenšel tajms: Kina ulaže kod Vučića, Putina i Merkelove

Autor:

Vesti

13.02.2020

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina u Evropi igra na srpsku kartu, zaključuje Fajnenšl tajms u analizi kineskih investicija u inostranstvu, koja je otkrila šokantne podatke.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Međutim, brojke su jasne: gledano prema procentu u odnosu na BDP, Srbija je 2019. bila najveći primalac kineskih grinfild investicija (ne preuzima se neki postojeći pogon, već se gradi od nule) na svetu, piše FT.

Takođe, po uloženom novcu, ukupno gledano, naša zemlja je na četvrtom mestu, a ispred nas su neuporedivo veće države po teritoriji i broju stanovnika - Rusija, Nemačka i Španija.

Jasno je, dakle, konstatuje FT, da u Evropi Kina ubedljivo najviše ulaže u Srbiju, i to u strateškim oblastima. To je deo grandioznog projekta "Novi put svile", u koji Peking ulaže basnoslovni novac.

Anđelković: Logično je da Zapad brine što je njegov konkurent sve snažniji

Sagovornici našeg lista ukazuju na to da će se ovakav trend nastaviti ma koliko to Zapadu smetalo, a kao jedan od razloga velikog poverenja Kineza u našu zemlju vide i izvanredan lični odnos dvojice predsednika Vučića i Si Đinpinga.

Gde najviše investira Kina 

1. Rusija (146,7 miliona stanovnika)

2. Nemačka (82,9 miliona stanovnika)

3. Španija (47 miliona stanovnika)

4. Srbija (7 miliona stanovnika)

* po ukupno uloženom novcu

(gledano po procentu u odnosu na BDP Srbija je bez premca u svetu)

Neki od projekata u Srbiji

1. Železara Smederevo

2. RTB Bor

3. "Ling long tajers" Zrenjanin

4. Proširenje TA Kostolac

5. Gradnja mostova i puteva

6. Saradnja sa kompanijom "Huavej"

Oblasti u koje ulažu

- Rudarstvo i prateća industrija

- Automobilska industrija

- Infrastruktura

- Hemijska industrija

- Električne komponente

- Tehnologija

UBRZANI RAZVOJ

Analitičari magazina Fajnenšel tajmsa tekst su intonirali kritički poručujući zapadnim zemljama da imaju mnogo razloga za zabrinutost zbog ovolikih kineskih ulaganja u Srbiju.

- Srbija je brzo postala jedan od najvećih primalaca direktnih kineskih investicija, posebno u prerađivački sektor i tehnologiju, što je uvećalo bojazni oko transparentnosti, upravljanja i geopolitike - piše britanski poslovni dnevnik uz nabrajanje raznih kineskih projekata u Srbiji.

Kako navodi Fajnenšl tajms, kineske kompanije su 2019. godine najavile 16 grinfild projekata i investicije od 625 miliona dolara.

- Pored grinfild investicija, snažno su povećane i integracije, akvizicije i drugi transferi - konstatuje FT, pozivajući se na zvanične podatke Narodne banke Srbije.

Tena Prelec (Oksford): Kina je napravila od Srbije centar inicijative "Pojas i put"

Tena Prelec, istraživač sa odseka za politiku i međunarodne odnose univerziteta Oksford, smatra da Kinezi sve rade ciljano.

- Kina je napravila od Srbije centar inicijative "Pojas i put" u centralnoj i istočnoj Evropi - navodi Prelecova.

Prpa bato!

Zloglasni milijarder Džordž Soroš napisao je autorski tekst u kom je poručio da kineski predsednik Si Đinping predstavlja pretnju za Evropsku uniju i njene vrednosti. On tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista pretnju koju predstavlja Sijeva Kina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

- Nakon Bregzita u Velikoj Britaniji naročito je velika želja da se prigrli Kina, pošto britanski premijer Boris Džonson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama - navodi Soroš.

Milijarder u tekstu tvrdi i da je kompanija "Huavej" dolaskom Sija na vlast izgubila autonomiju, koju je imala dotad, kao i da svaka kineska kompanija mora da sluša naređenja Komunističke partije. Tako će, smatra Soroš, dozvola za "Huavejevu" 5G mrežu u Evropi omogućiti Kini da ucenjuje i sabotira EU u budućnosti.

ODLIČNA LOKACIJA

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf poručuje da Kina shvata da je dobrodošla u Srbiju i da mi imamo prema njoj pozitivan odnos.

- Takođe, Kina je svesna da smo mi zemlja koja se opirala istim onim centrima moći koji nju sada ugrožavaju. Uz to, mi smo dobra investiciona lokacija. Kod nas postoje odlične mogućnosti za investiranje u rudarstvo i druge sektore gde Zapad često ne investira samo iz političkih razloga jer ne želi da nas ojača, dok Kina tu prepoznaje ekonomsku računicu. S druge strane, Zapad vidi da je Kina sve moćnija, sve jača i logično je da ih brine što je njihov konkurent sve snažniji. Za nas je to dobro, imamo odlične odnose i sa Zapadom i sa Kinom i sa Rusijom, jer jedino tako možemo nešto da uradimo. Dok smo bili samo prepušteni Zapadu, loše smo prolazili - objašnjava Anđelković.

Si Đinping u pismu Vučiću: Partnerstvo na još višem nivou

Predsednik Kine Si Đinping zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na pismu solidarnosti sa kineskim narodom u borbi protiv epidemije koronavirusa i poručio da je spreman da zajedno s njim podigne sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo. Pismo Si Đinpinga juče je Vučiću uručila ambasadorka Kine Čen Bo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

- Gospodine predsedniče, vi i Vlada Srbije ste privrženi principu jedne Kine, što ja visoko cenim. Pridajem veliku pažnju razvoju odnosa između Kine i Srbije. Spreman sam da zajedno s vama podignem sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo. Želim vam sve najbolje - naveo je Si Đinping.

Predsednik Vučić je poručio da je u svakom trenutku spreman da poseti Kinu i pruži podršku kineskom rukovodstvu i narodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (53)

Loading
Tasa

13.02.2020 07:58

Kina je velika svetska sila i jako dobar prijatelj sa svima.

Daca

13.02.2020 08:05

Predsednik Vučić je podigao ugled Srbije u svetu, ojačao ekonomiju,stvorio uslove da strani investitori žele ulagati u našu zemlju

tale

13.02.2020 08:06

mnoge zemlje u okruženju bi bile veoma srećne da imaju poziciju koju trenutno ima Srbija, a naročito da imaju prijateljstvo Kine i Rusije

Aaaa

13.02.2020 08:07

Srbija ima podrsku velikih svetskih sila. A sve zahvaljujuci politici koju vodi predsednik Vucic.