Ruski ambasador otvoreno: Spremni smo da pomognemo ako Beograd hoće

Autor: Tanjug

Vesti

12.02.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine i napora Zapada da se dođe do rešenja, ne postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa i naveo da je Rusija spremna da pomogne, ako Beograd to zatraži.

RepublikaFoto: youtube.com/Elta HD
Aleksandar Bocan-Harčenko

Kako je rekao za portal Sputnjik, svi dosadašnji napori podsećaju na trčanje na traci - troši se puno energije, ali nema realnog pokreta napred i da do sada nije čuo nešto ohrabrujuće od Aljbina Kurtija.

Prema njegovim rečima, više je čuo ono što ne ohrabruje i ne daje neki podstrek za uspostavljanje dijaloga.

- Najvažnija stvar je bezuslovno ukidanje carina. To je prvi i najvažniji zadatak. Čuli smo nešto, ali uz neke uslove, što nije jasno. A suštinska politička stvar, što se tiče dijaloga i svih napora od strane Zapada - ne smatram da sada postoji nešto novo što bi obezbedilo mogućnost kompromisa, a rešenje je moguće samo na osnovu kompromisa. To je svima jasno - rekao je Bocan-Harčenko.

Ističe da se stav Rusije o Kosovu nije promenio i da u sklopu postojećih napora i diskusija ne vidi Rezoluciju 1244, a nje mora da bude, jer je ona, kaže, "temelj regulisanja kosovskog problema i rešenja".

Upitan da li će angažovanje više međunarodnih posrednika doneti nešto novo, Bocan-Harčenko ističe da je čuo puno poziva da se što brže dođe do rešenja.

 

 

- Vremenski okvir je neprijatelj kompromisa. Kompromis je moguć samo u otvorenom dijalogu, bez ograničenja, uz pomoć posrednika koji su posvećeni, odani, a nikako nisu naklonjeni jednoj strani. Ovde je neophodna ravnoteža, ali pre svega pritisak na Prištinu. Od toga sam i počeo, da Priština, u najmanju ruku, povuče takse - rekao je on.

Govoreći o tome da li Rusija razmišlja da imenuje svog posrednika, Bocan - Harčenko kaže da je za Moskvu najvažniji orijentir - stav Beograda i da ako bude poziva iz Beograda i želje, biće i rešenja.

- U svakom slučaju, Rusija ne ostaje izvan te situacije. Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN, a bez Saveta bezbednosti nema rešenja. Tu niko ne može da kaže nešto drugo, izuzev nekih novinara iz albanskih novina, koji smatraju da je ovo moguće bez Saveta bezbednosti. Međunarodno-pravna logika je dosta jednostavna - ako postoji jedna rezolucija, moguće je usvojiti drugu samo na osnovu sledećeg rešenja - rekao je on.

Upitan da li to znači da je Rusija spremna da imenuje svog posrednika ako Beograd bude zatražio, ruski ambasador kaže da ne može da govori o situacijama koje trenutno ne postoje, ali da će Moskva pronaći rešenje ako Beograd pozove Rusiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading