Đurić o sastancima u Minhenu: Nismo pričali o statusu, o tome nema razgovora dok se ne ukinu takse

Autor: Tanjug

Vesti

14.02.2020

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Neki su danas mislili da održe Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana lekciju iz demokratije, a od predsednika Aleksandra Vučića dobili su lekciju iz borbe za ravnopravnost država u našem regionu", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Marko Đurić

On je ovo izjavio novinarima nakon panela na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana" koji je održan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije i bio zatvoren za javnost.

Sastanku su prisustvovali i novoizbarani kosovski premijer Aljbin Kurti, predsednik Hašim Tači, kao i albanski premijer Edi Rama.

- I oni političari iz Prištine koji su na bezobrazan način pokušali da vređaju našu zemlju da o njoj govore kao okupatoru i kao nekome ko porobljava i proteruje dobili su od Aleksandra Vučića diplomatičan, ali jasan odgovor kojim je zatvorio usta onima koji su mislili da na taj način sa Srbijom razgovaraju - izjavio je Ðurić.

On je dodao da je taj sastanak jedan od 16 sastanaka koje je naša delegacija imala u toku današnjeg dana, kao i da su razgovori sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem bili izuzetno značajni za našu zemlju, i zbog najave dolaska predsednika Si Ðinpinga u Srbiju ove godine.

- Dakle, ovi razgovori između Beograda i Prištine u tom kontekstu bili su jedna mala, ali veoma važna crtica i želim našem narodu na KIM da kažem da je danas veoma značajan dan zbog toga što smo uspeli da napravimo pismo o namerama koje će železnički i drumski saobraćaj između nas i naše južne pokrajine učiniti efikasnijim i jačim - istakao je Ðurić.

 

 

On je poručio Bošku Obradoviću i Zoranu Živkoviću da "opet nisu razumeli ni najelementarnije stvari" i da je Srbiji u interesu da izgradi puteve i železnice i da bude avionski povezana sa svojom južnom pokrajinom i narodom koji živi na toj teritoriji.

Ðurić je tako odgovorio lideru pokreta Dveri Bošku Obradoviću i predsedniku Nove Stranke Zoranu Živkoviću na njihove tvrdnje da je potpisivanjem sporazuma o železničkom i vazdušnom saobraćaju Beograda i Prištine priznato nezavisno Kosovo.

- Naravno da nismo razgovarali o statusu. Milion puta je rečeno da nećemo razgovarati o statusu dok takse ne budu povučene, ali naravno da razgovaramo u formatu koji nam odgovara o stvarima koje nam odgovaraju - rekao je Ðurić.

On je poručio da "Srbiju nisu uspeli da podele ni Kurti ni mnogi drugi, a neće uspeti da je podele ni mnogo manje ribe po beogradskim barama i močvarama".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading