AMERI POVLAČE VOJSKU SA KOSOVA

Autor: Republika

Vesti

20.02.2020

18:00 >> 20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika je otišla korak dalje u pretnjama Kosovu ako odmah ne ukine takse. Kako je objavio prištinski Ekspres, Filip Kosnet, ambasador SAD u Prištini, preneo je Aljbinu Kurtiju da Amerika razmatra povlačenje svojih trupa sa teritorije južne srpske pokrajine ako Priština ne ukine takse Srbiji. List ocenjuje da je ovo do sada najoštrija pretnja Kosovu.

Foto: Ilustracija

Pre mesec dana već se spekulisalo da Amerikanci razmatraju napuštanje baze Bondstil i Kosova ako političko rukovodstvo u Prištini nastavi da ignoriše međunarodne zahteve u vezi sa ukidanjem taksi Srbiji. Sada je ta spekulacija potvrđena i čini se da je američki predsednik Donald Tramp tu opciju već ozbiljno razmotrio.

 

Izvor Ekspresa, koji je zahtevao da ostane anoniman, izjavio je ovom listu da je Kosnet na poslednjem sastanku sa Kurtijem rekao da mora odmah da ukine takse i da će, ako to ne uradi, Amerika reagovati.

- Američka ambasada u Prištini je prenela Kurtiju da je prisustvo američkih trupa na Kosovu već pod znakom pitanja - preneo je izvor listu Ekspres.

Prištinska Koha prenela je da je Kosnet juče u Kosovskoj Mitrovici poručio Kurtiju da je redosled koraka sledeći:

- Mislim da bi naredni korak u ovom procesu trebalo da bude sledeći: Kosovo odmah ukida takse, bez ikakvih preduslova, i uvereni smo da će, ako se to dogodi, vlada u Beogradu preduzeti i pozitivne korake za nastavak dijaloga. Mislim da je uklanjanje taksi veoma važno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Filip Kosnet

Slično je nedavno rekao i Trampov lični izaslanik za Balkan Ričard Grenel. Tokom posete Prištini, Grenel je nedavno naglasio da je neophodno odmah ukinuti takse.

SAD: Ako Priština odmah ne ukine takse Srbiji, naše trupe napuštaju Kosovo

Podsetimo, mesecima unazad spekuliše se o mogućnosti da Amerikanci napuste Kosovo uključujući i vojnu bazu Bondsti, mada to nikada nije zvanično potvrđeno.

Istakao je da SAD snažno podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da dovede do sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine.

Naglasio je da veruje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ozbiljno shvata svoju odgovornost prema svim građanima Kosova.

- Tri stvari su važne za SAD kada je u pitanju Kosovo - mir, pravda i prosperitet - rekao je i dodao da su te tri stvari međusobno povezane.

Ekspres je podsetio da je Kurti nedavno izjavio "da će uvesti mere reciprotiteta umesto taksi" i "da ne mora da žuri sa tim procesom dok se ne okončaju izbori u Srbiji u aprilu". Međutim, navodi Ekspres, očigledno je da se novo rukovodstvo u Prištini plaši ponovnog uspostavljanja dijaloga sa Beogradom.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading