AMERI RUŠE LITIJE?! Palmer: Zakon o slobodi veroispovesti liči na evropske zakone

Autor: Tanjug

Vesti

21.02.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da SAD razumeju zabrinutost koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) izražava zbog Zakona o slobodi verosipovesti u Crnoj Gori, ali je dodao da mnoge evropske države imaju slične zakone.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Metju Palmer

- Kako razumemo, zakon sam po sebi je u skladu s crnogorskim obavezama kao kandidata za članstvo u EU, mnoge evropske države imaju slične zakone. Razmemo zabrinutost SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama - poručio je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Palmer navodi da se SAD zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko Zakona i podseća da su upoznati sa mišljenjem Venecijanske komisije o njemu.


SAD, kako dodaje, očekuju da će započeti razgovor između Vlade Crne Gore i SPC biti otvoren i transparentan, vođen u dobroj veri, a sa ciljem da se dođe do razumevanja o tome kako se on može primeniti, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana, ali i legitimne interese SPC.

Palmer je izrazio zabrinutost zbog dezinformacija oko Zakona i spora između vlade i SPC.
 
RepublikaFoto: delije.net
Foto: Ilustracija

- Jako smo zabrinuti kada čujemo šta dolazi iz ruskih izvora koji često koriste srpske posrednike - rekao je Palmer i dodao da su dezinformacije provokacija za koju je odgovorna pre svega Moskva.


Palmer je upozorio da Rusija taj Zakon vidi kao ranjivu tačku koju može da iskoristi, kao priliku da napravi razdor između Srbije i Crne Gore i da povisi tenzije.

Američki zvaničnik nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je krajem 2019. godine iako su protiv njega SPC i veliki broj građana Crne Gore. To nezadovoljstvo izazvalo je brojne proteste i molitvene litije, koje se i danas organizuju u brojnim crnogorskim gradovima, ali i van Crne Gore.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading