Vesić dobio Đilasa na sudu! Advokat lidera SzS ostao bez honorara

Autor: Republika

Vesti

22.02.2020

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski menadžer i zamenik gradonačelnika Beograda dobio je još jednu parnicu protiv Dragana Đilasa.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/Tanjug/B. STEKIĆ
Đilas / Vesić

Vesić je vest objavio na fejsbuku.

"Dobio sam još jednu presudu!!!

Još jedna tužba Dragana Đilasa protiv mene odbačena je kao NEOSNOVANA!

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je tužbu za klevetu Dragana Đilasa koju je podneo protiv mene!

Đilas je podneo tužbu zbog kvalifikacija o njegovom radu koje sam izneo gostujući u programu televizije Pink 19. oktobra 2017. godine, a koje je preneo dnevni list Blic 20. oktobra 2017. godine. Đilas je tražio da mu na ime naknade za "duševni bol" koji je doživeo mojim izjavama platim 500.000 dinara.

Đilas je tražio ove pare jer sam rekao da je on "dok je bio gradonačelnik uništio gradska preduzeća". Sud je odbacio njegov zahtev za naknadu štete kao neosnovan.

Sud je obavezao Dragana Đilasa da plati 51.000 dinara mom advokatu na ime troškova suđenja. Kako je Đilasov advokat ostao bez honorara ja se javno obavezujem da platim dupli honorar njegovom advokatu. Nije joj lako da brani takvog klijenta, a siguran sam da ni nju nije platio.

Ova presuda je pokazala da je Đilas, kao javna ličnost, kao i mi koji sada obavljamo državne funkcije, dužan da trpi javnu kritiku koja može da bude iznad nivoa koji se smatra dozvoljenim za druge građanke i građane.

Presuda je obesmislila Đilasovu nameru da stotinama tužbi izvrši "zloupotrebu prava" pokušavajući da uruši pravni sistem i zaplaši svoje političke protivnike i zabrani im da ga kritikuju.
O takvom fenomenu već se izjašnjavao Evropski sud za ljudska prava ali i američki sudovi.

Đilasova namera je da tužbama obesmisli slobodu izražavanja. Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda predviđa pravo na slobodu izražavanja u sudskoj praksi.

"Svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu posedovanja sopstvenog mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javne vlasti i bez obzira na granice".

U presudi i predmetu Lingens vs. Austria (1986.), Evropski sud za ljudska prava zauzeo je sledeći stav:

"Uopšteno gledano, sloboda političke debate predstavlja suštinski koncept demokratskog društva koji provejava Konvencijom. Stoga su granice prihvatljive kritike političara veće u odnosu na obične građane. Za razliku od ovih drugih, prvi su neminovno i voljno izloženi pažljivoj analizi svake svoje reči i postupka od strane novinara i javnosti u celini, zbog čega moraju pokazati veći stepen tolerancije. Nema sumnje da član 10. stav 2. omogućava da reputacija drugih, što znači svakog pojedinca, bude zaštićena, čime ova zaštita obuhvata i političare, čak i kada ne postupaju kao privatna lica; ali u takvim slučajevima zahtevi zaštite moraju da se cene u odnosu
na interese otvorene rasprave o političkim pitanjima".

Slične stavove zauzimaju i američki sudovi, a sada su počeli to da rade i srpski sudovi.

Hvala Bogu, sud, već u drugoj presudi pokazuje da prepoznaje opasne namere Dragana Đilasa i ne želi da bude deo njegove igre uperene protiv pravosuđa i demokratije u Srbiji!", saopštio je Vesić na fejsbuku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading