Dačić obišao Hilandarsku kuću i groblje "Zejtinlik": Obećao srpski pasoš i državljanstvo čuvenom čika Đorđu Mihailoviću

Autor: Republika

Vesti

25.02.2020

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara.

RepublikaFoto: www.mfa.gov.rs
Konstantinos Zervas i Ivica Dačić

Ovom prilikom dodeljena mu je Hilandarska spomenica arhimandrita Metohija i bratstva manastira Hilandara za dobročinstvo i pomoć u vreme obnove manastira kao i za zasluge u zaštiti i odbrani državnih i nacionalnih interesa. 

Ministar Dačić je zahvaljujući se na dodeljenom priznanju, istakao svoju ličnu, kao i spremnost Vlade Srbije da uvek kada je potrebno, pruži pomoć i podršku Hilandaru, imajući u vidu da se radi o jednoj od najvećih svetinja, ne samo za Srbiju, već i za čitav svet.

RepublikaFoto: www.mfa.gov.rs
Ivica Dačić polaže venac na Srpskom vojničkom groblju "Zejtinlik"

Nakon toga, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je i Svetogorsku kuću koja predstavlja sedište svih svetogorskih manastira, gde se sastao sa gradonačelnikom Soluna Konstantinosom Zervasom.

Ministar i gradonačelnik su se složili da su Srbija i Grčka bratske i prijateljske države koje imaju odlične odnose koje je samo potrebno dalje negovati. 

Na kraju posete Solunu, ministar Ivica Dačić je posetio i Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" gde je položio venac i još jednom se poklonio senima srpskih vojnika koji su poginuli tokom proboja Solunskog fronta. 

RepublikaFoto: www.mfa.gov.rs
Čika Đorđe Mihailović i Ivica Dačić

Na groblju ga je dočekao čuveni čika Đorđe Mihailović, devedesetogodišnjak, koji već decenijama  brine o humkama srpskih heroja, kao što su to pre njega činili njegov otac Đuro i deda Savo. 

Čika Đorđe se ministu Dačiću požalio da, iako je srpskog porekla i njegova porodica decenijama brine  o srpskom vojničkom groblju, on nikada nije bio u Srbiji i nema srpsko državljanstvo ni pasoš. 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je obećao da će Ministarstvo pomoći da se on po ubrzanom postupku primi u srpsko državljanstvo i da mu se izda pasoš.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading