AMBASADOR TANASKOVIĆ: Ne ulazi se isto u bioskop i u Unesko

Autor: Tanjug

Vesti

05.10.2017

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je da odustajanje Prištine od kandidature za članstvo u toj organizaciji nije neočekivano i da predstavlja diplomatski uspeh Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Doprineo diplomatskoj pobedi Srbije: Darko Tanasković

Formulacija koju su u Prištini odabrali da bi najbezbolnije saopštili razloge svoje odluke predstavlja ublažavanje svega toga, rekao je Tanasković za "Novosti".

- Tačno je da je odluka doneta na osnovu pragmatičcne procene, ali pragmatičnost se odnosi na to da ne bi dobili dovoljan broj glasova - komentariše Tanasković informaciju iz Prištine da nisu podneli zahtev za učlanjenje u ovu organizaciju i da se "pragmatično odlaganje članstva u Unesku i Interpolu zasniva na punoj koordinaciji sa SAD i drugim zemljama Kvinte".

- Činjenica je, međutim, da zahtev nije podnet. U diplomatskim krugovima pri Unesku, bez obzira na to da li je reč o zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ne, nije sa sipmatijama primljena nagla namera da se neuspeh u vezi sa članstvom u Interpolu kompenzuje na brzu ruku ''osvajanjem'' Uneska, jer je ovo ozbiljna međunarodna organizacija - ističe Tanasković.

Zbog toga su u tom smislu, kako dodaje, mogli da se čuju komentari da "učlanjenje u Unesko nije isto što i kupiti ulaznicu i ići u bioskop". 

Naš ambasador naglasava i da je veliko pitanje da li bi ovakvo Kosovo s prirodom svog identiteta, kao paradržava, uopšte moglo ponovo da stigne na dnevni red Izvršnog saveta, s obzirom na trenutno raspoloženje u ovoj organizaciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading