Sačekuše koje je preživeo Đinđić! Od kamiona smrti, preko minobacača i snajpera

Autor: Republika

Vesti

04.03.2020

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Ðinđić, bivši premijer Srbije ubijen je 12. marta 2003. godine u 12.25, u dvorištu zgrade Vlade.

Zoran Đinđić

Atentat na premijera tog kobnog dana nije bio prvi. 

Đinđića su pre toga dva puta pokušali da ubiju, 21. februara i 7. marta iste godine.

Tadašnji premijer Srbije izbegao je i preživeo od kamiona ubice, preko minobacača i snajpera (7. mart), ali metak Zvezdana Jovanovića nažalost nije.

21. februar 2003.

Ðinđić je trebalo da otputuje u zvaničnu posetu u Banjaluku. Kolona vozila u kojoj je bio i Đinđić kretala se brzinom od oko 130 kilometara na sat.

Kod Beogradske arene kamion iz zaustavne trake naglo je skrenuo u levu, preticajnu traku, u kojoj se kolona kretala.

Vozač kamiona mercedes, koji nije bio registrovan, bio je Dejan Milenković Bagzi, pripadnik "zemunskog klana". Njegov zadatak bio je da zaustavi kolonu, dok bi njegovi saradnici minobacačem zolja ubili premijera.

7. mart 2003.

Grupa u kojoj je bio i Zvezda Jovanović Jovanović planirala je da snajperom ubije Ðinđića ispred zgrade Savezne skupštine sa gornjeg nivoa garaže Tri lista duvana, na uglu Ulice kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra, ali je od toga odustalo zbog mogućih civilnih žrtava.

Zvezdan Jovanović

12. mart 2003.

Na Đinđića je iz snajpera pucao Zvezdan Jovanović sa prozora kancelarije 55 na drugom spratu zgrade Zavoda za foto-grametriju u Ulici admirala Geprata 14.

Premijer tog dana nije planirao odlazak u Vladu zbog bolova u nozi koju je povredio mesec dana ranije i zbog čega je koristio štake. Auto koji ga je dovezao parkirao se ispred ulaza broj 5.

Dok je otvarao vrata zgrade Vlade, u Đinđića su ispaljena dva metka.

Prvi metak pogodio je Ðinđića u grudi, dok je drugi pogodio Milana Veruovića u trbuh i zatim, rasprsnuvši se o zgradu, Ðinđiću naneo ranu na desnoj butini.

U obdukcionom nalazu piše da je metak ušao u telo Ðinđića šest centimetara udesno od sredine grudnog koša, u visini sedmog rebra, na 132 cm od desne pete, a izašao je na levoj bočnoj strani grudnog koša, na 126 cm od leve pete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading