AMERIČKA AMBASADA: Srbija rizikuje sankcije zbog "Pancira"

Autor: Tanjug

Vesti

05.03.2020

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je danas da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje, kako je navela, mogu da izazovu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

RepublikaFoto: U.S. Embassy & Consulates in Russia
Entoni Godrfi

- Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima - navodi se u odgovoru Ambasade za RSE.

Ambasada ocenjuje da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana i poručuje da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u EU.


S druge strane, kako tvrdi, Moskva se "aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju".

Svoje mišljenje o tome što je Srbija nabavila ruski raketni sistem "Pancir 1" krajem februara ove godine dali su američki Stejt department, Evropska unija i NATO.

Stejt department je tada pozvao sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija po Zakonu o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija u vojnom smislu značajno snažnija, nakon kompletiranja odbrambenog sistema "Pancir S1", čiju nabavku naša zemlja nije krila i sve je radila transparntno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nedeljko

06.03.2020 17:25

Moramo nabaviti odbrambeno oružje jer se susedne zemlje naoružavaju ofanzivnim oružjem.