NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Autor:

Vesti

10.03.2020

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novopostavljenim šefom NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadnim generalom Tomazom Vitaleom.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin sa generalom Vitaleom

Na početku sastanka, ministar Vulin poželeo je generalu Vitaleu mnogo uspeha na novoj dužnosti.

Ministar Vulin naglasio je da je Srbija vojno neutralna i da saradnja sa NATO-om pod okriljem Programa "Partnerstvo za mir" predstavlja optimalni okvir.

Za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. „vojske Kosova“, kao i najavljeno uvođenje obaveznog vojnog roka na Kosovu i Metohiji. Rezolucija 1244 jasno određuje da je KFOR jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji i tu ne može biti izuzetaka. S tim u vezi, dodao je ministar Vulin, KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije i Srbija se snažno protivi smanjenju broja pripadnika KFOR-a. Ministar Vulin je posebno zahvalio italijanskom KFOR-u na ulozi u čuvanju manastira Dečani tokom martovskog pogroma 2004. godine.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi

General Vitale istakao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i poručio da neće biti smanjenja broja vojnika raspoređenih u okviru KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading