Jedna osoba neće moći da kupi više od 10 zaštitnih maski: Ovo su najnovije mere Vlade Srbije u borbi protiv korone

Autor: Tanjug

Vesti

16.03.2020

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Građani Srbije, kao i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, a koji ulaze u Srbiju, iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Švajcarska, Španija, Austrija i Italija, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana.

Svim građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, a dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije - izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana, saopštila je vladina Kancelarija za zaradnju sa medijima.


Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije, odlučila je Vlada.

Srbija je zabranila izvoz svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima.

Ograničena je i kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba, ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže.
 
RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Svi šalteri javnih institucija u Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja. Svi građani biće blagovremeno obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza.


Ono što je najvažnije jeste da sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Imajući u vidu da sve dosada donete mere nisu donele dovoljno očekivane rezultate, Vlada Srbije ne isključuje mogućnost donošenja još oštrijih mera kako bi sačuvala zdravlje svojih građana.

Stoga još jednom molimo i najsnažnije apelujemo na naše sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima. Sve ovo radi se za njihovo dobro.

Vlada Srbije je poručila da je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu i doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Braki

17.03.2020 10:48

Ne treba mi 10 maski. Treba mi 3 maske. Ali nigde neeeeeemmmaaaaaaa!

Odgovori 14 0
Brka

17.03.2020 17:10

Lako je sada doneti tu odluku kada maski nigde nema.Sve se prodaje ispod tezge.