Vanredno stanje odlaže i izbore? Vučić danas sa predstavnicima lista odlučuje o tome

Autor: Republika

Vesti

17.03.2020

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori zakazani za 26. april, po svemu sudeći, biće pomereni zbog vanredne situacije. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo bi danas u 17 sati u Palati Srbija da održi sastanak sa predstavnicima lista koji su najavili učešće na izborima, a tema sastanka biće upravo pomeranje izbora.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

- S uvođenjem vanrednog stanja prekinute su sve izborne aktivnosti i radnje i one će biti nastavljene posle ukidanja vanrednog stanja - kaže nezvanično jedan od visokorangiranih funkcionera vladajuće koalicije i dodaje:

- Čim su prekinute izborne radnje, odlažu se i izbori. Sve se nastavlja gde smo stali po ukidanju vanrednog stanja.

Upravo će odlaganje izbora biti tema sastanka koji bi trebalo danas da imaju predstavnici lista koje će učestvovati na izborima sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem.

- Obavešteni smo da dođemo danas na sastanak u 17 sati sa predsednikom Vučićem. Sastanak je sazvan prvenstveno zbog odlaganja izbora, ali postoji mogućnost da se na stolu nađu još neke teme. To u ovom trenutku još uvek ne znamo - kaže izvor koji je dobio poziv za ovo okupljanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvo virus, pa sve ostalo

Prema rečima Bojana Klačara iz Cesida, u ovom momentu je prilično izvesno da će izbori biti odloženi. Međutim, za koliko će biti pomeren izlazak na birališta, dodaje, u ovom trenutku je nemoguće reći.

- Ako pogledate prognozu epidemiologa, nije očekivano da se težak period završi do 26. aprila. Ne čini se realnim da će 26. aprila moći da se glasa. Relativno je izvesno odlaganje - ističe Klačar, a na pitanje na koliko se mogu prolongirati izbori, kaže:

- Odluka neće biti doneta u narednom periodu. Ljudi će prvo da vide kakva je situacija s virusom. Mislim da vlast neće u skorijem periodu odlučivati. Vanredno stanje može da ide 90 dana u prvom turnusu i da se produži na još 90 dana. Tek kad se završi vanredno stanje, odlučiće se o datumu izbora. Novi rokovi će biti definisani kada se steknu uslovi da se nastave izborne radnje, a po odluci o završetku vanrednog stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Milasin

17.03.2020 07:51

Prvo straši virus da se suzbije,zdravlje građana na prvom mestu,pa onda sve drugo.

andrej

17.03.2020 08:00

Izbori su nešto što je redovan proces koji će doći na red kada se trenutna situacija smiri i kada se vrati sve u normalu. Ali, svakako vidimo da sada na čelu države imamo ozbiljne ljude koji reaguju ozbiljno i odgovorno u najtežim situacijama.

star

17.03.2020 08:13

Sada se svi moramo posvetiti borbi protiv ove pandemije od korona virusa, a za izbore ima vremena.

Damir

17.03.2020 08:19

Nadležni će doneti odluku koja je najbolja za sve i koja neće ugroziti bezbednost gradjana.