Tači predložio uvođenje vanrednog stanja

Autor: kosovo-online.com, republika.rs

Vesti

17.03.2020

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kosova Hašim Tači nakon sastanka sa Savetom bezbednosti i posle konsultacija sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem predložio je Skupštini Kosova odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu, prenosi Koha.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Nalazimo se u situaciji koja ranije nije doživljena i kao država moramo da preuzmemo svoje ustavne i pravne odgovornosti. Bilo bi neodgovorno ignorisati gorku stvarnost i ne preduzimati sve mere kao država kako bi se sprečilo još otežavajuće stanje za celo kosovsko društvo. To nije sezonski grip, već opasan i smrtonosan virus.

Svi moramo da se angažujemo, sa svim potencijalima koje imamo. Poštujući i Ustav Kosova, zakone i moralnu i ljudsku odgovornost, večeras sam sazvao Savet za nacionalnu bezbednost na konsultacije i zajedničko sagledavanje situacije. Obratio sam se premijeru Kurtiju da ga sazove na osnovu njegovih ovlašćenja - poručio je Tači.

Prema njegovim rečima, sastanak je bio vrlo korektan, odgovoran, konstruktivan i potreban  radi prevazilaženja novonastale situacije, ali i preduzimanja mera da se izbegnu takvi slučajevi.

Nakon konsultacija sa kosovskim premijerom i Savetom, naglasio je da se, kako situacija ne bi dalje eskalirala, traži  od svih institucija da budu na nivou ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja.

- Nisam očekivao da može doći do ovakvih okolnosti da budem primoran da iznosim predlog o proglašenju Vanrednog stanja - rekao je Tači.

Zahvalio je lekarima, medicinskim sestrama, svom zdravstvenom osoblju za naporan rad koji obavljaju u proteklom periodu.

Tači je zahvalio i policiji i vojnicima KBS, kao i svim ljudima koji su uključeni u suočavanje sa tom situacijom i mogućnostima za sigurno kretanje napred.

- Za nas zdravlje je iznad svega. Sada smo suočeni sa zlom koje možemo prevladati samo zajedničkim angažovanjem svih, i sa pojedinačnom odgovornošću. Želeo bih da izrazim najveću zahvalnost svima koji su angažovani u institucijama koji su posvećeni prevazilaženju ove situacije. To je gorka stvarnost. Ne želimo da izazivamo paniku, već pozivamo na oprez, pažnju, budnost i odgovornost da se brinemo jedni o drugima - naglasio je Tači.

- Predložiću skupštini odluku o proglašenju vanrednog stanja na Kosovu. Vanredno stanje na Kosovu uključuje mobilizaciju KBS na čitavoj teritoriji - poručio  je Tači.

Na Kosovu je prema poslednjim informacijama registrovano 19 slučajeva obolelih koronavirusom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading