MEĐUNARODNO PRAVO JE SPRDNJA, TO JE PRAVO JAČEG!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

09.10.2017

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je poredeći slučaj Kosova i Katalonije istakla da ne treba gajiti previše iluzija po pitanju međunarodnog prava.

RepublikaFoto: youtube.com/Dobro jutro - Sarapa i Dea
Aleksandra Joksimović

- Međunarodno pravo je pravo jačeg, ono je na određeni način dogovorno - rekla je Joksimović gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

- Veoma je važno da u trenutku kada podležete normama međunarodnog prava imate dovoljno prijatelja koji će stati na vašu stranu i direktno vam pomoći za ono što vam je u tom trenutku interes. Treba pratiti globalne političke trendove, kako se menjaju odnosi snaga i na koji načn možete kao jedna mala zemlja obezbediti svoje interese - rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, evidentno je da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost, a strateški cilj su evropske intergracije.  

Joksimović je ukazala da je 2017. godina bila važna za budućnost EU, jer su antievropski pokreti doživeli poraz i obezbeđen je kapacitet za konsolidaciju. 

 

 

- Ono što je delovalo nemoguće, sada ima jasnu perspektivu imajući u vidu najavljeno proširenje EU do 2025. godine. To može biti i ranije - istakla je Joksimović.

Kako je dodala, glavni mig za dalji proces proširenja je došao iz Nemačke, jer je ona i dalje ključna za proširenje EU. 

Govoreći o susretu specijalnog savetnika ruskog predsednika Vladislava Surkova i bivšeg ambasadora SAD pri NATO-u Kurta Volkera u Beogradu, on je istakla da je ukrajinska kriza bila inicijalna kapsula za razdor između Rusije i Zapada. 

- Posledice su sve lošiji odnosi i mnogobrojne sankcije uvedene Rusiji koje utiču na globana međunarodno - politička kretanja. Važno je da postoji direktna komunikacija između Rusije i SAD – podvukla je Joksimović.

Ona je ocenila da je važno to što su Surkov i Volker prepoznali Beograd kao mesto gde se mogu sresti.

 - Surkov ne može u zemlje EU, a Volker je odbio da ode u Rusiju. U takvoj vrsti pregovaračkih okvira se biraju zemlje gde se obe strane osećaju udobno. Za Srbiju je važno što je tako prepoznata - dodala je Joksimović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nocomment

18.03.2018 20:30

Politicki realizam koji pripoveda doticna, nikad imao stvaran i jedinstven oslonac u medjunarodnoj politickoj praksi tako da ovakvo voluntaristicko banalizovanje i preterivanje ne doprinosi racionalnom sagledavanju aktuelnih medjunarodnih odnosa. Sto se medjunarodnog prava tice, to svakako nije pravo pravo jaceg kako doticna tvrdi, jer onda ne bi bilo pravo, vec sila! Da je doticna procitala neki iole ozbiljniji udzbenik medjunarodnog prava i medjunarodnih odnosa shvatila bi da medjunarodno pravo i te kako postoji, a da nepoznovanje nacina i oblika njegovog dejstvovanja dovodi drzave u situacije da mora da trpe razne oblike pritisaka medjunarodne zajednice, ma sta se pod tim eufemistickim pojmom danas smatralo. Medjunarodno pravo jeste pravo, moguce neperfektno, ali je svakako efikasno sredstvo za zastitu malih i nezasticenih drzava i naroda...