MINISTAR ZLATIBOR LONČAR: Struka podržava najstrože mere vlade

Autor: Tanjug

Lifestyle

20.03.2020

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Struka u potpunosti podržava Vladu Srbije i predsednika Aleksandar Vučića u donošenju najstrožih mera u borbi protiv korona virusa", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ukazao da naš zdravstveni sistem radi u posebnom režimu, i da bi svaka neodgovornost svih nas mogla bi da dovede do rušenja tog režima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. DROBNJAK
Zlatibor Lončar

- Većina zdrastvenog sistema je angažovana u borbi protiv korona virusa, ali niti želimo, niti možemo da zapostavimo druge ljude, koji imaju tegobe I koji ne mogu da čekaju - rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Rekao je da je postignut dogovor da domovi zdravlja veći deo svojih kapaciteta koristi za te ljude kojima je neophodna zdrastvena pomoć, a da za one sa respiratornim infekcijama imaju odvojene kapacitete.

U domovima zdravlja, dodao je, ima po minimum desetak telefonskih linija da građani mogu da dođu do svojih izabranih lekara, da dobiju savet ili preporuku.

- Stanje će se menjati iz dana u dan na osnovu zahteva koji budu postojali za primarni deo zdravstvene zaštite. Mi već sada imamo preko hiljadu telefonskih brojevima na kojima dajemo informcije i savete. Elektronski recepti važiće do daljnjeg - rekao je Lončar.

Što se tiča hroničnih bolesnika, koji idu na dijalizu, hemoterapiju ili zračenje, Lončar je istakao da nema razloga da o tome razmišljaju, jer svaki pacijent sa takvim potrebama ima kod sebe papir i niko ga neće dirati tokom trajanja zabrane kretanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija


Svi oni, ponovio je, imaju uput o tome gde idu, te je zato, istakao je, krajnje neozbiljno da bi neko mogao da zamisli da će na primer trudnica koja se porađa biti zaustvljena.

- Zamolio bih da se sa takvim stvarima ne šale i ne igraju - upzorio je Lončar I istakao da je, kako je rekao, “ovde reč o izuzetno ozbiljnoj situaciji”.

Ovo je, istakao je, situcija u kojoj zdravstveni sistem koristi sve kapacitete, lekari i medicinske sestre su posvećeni pacijentima bukvalno po ceo dan I celu noć, rade u senama, retko odlaze kućama.

- Zato bih molio sve da to imaju u vidu. Oni imaju toliko posla i ovaj njihov posao se povećava zato što neko ne želi da se ponaša shodno situaciji u kojoj se nalazimo - rekao je Lončar.

Ponovio je da se ovaj virus ne može preneti na daljinu, već isključivo kontaktom, kada se sa nekim vidite.

- Prema tome da li će neko da ga prenese nekome samo zavisi od nas lično, i niotkoga drugog. Sutra ne može niko da nam bude kriv - rekao je Lončar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading