(VIDEO) Avion iz Kine koji je finansirala EU, pun medicinske pomoći sleteo u Beograd!

Autor:

Vesti

26.03.2020

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Aerodrom Nikola Tesla večeras je sleteo avion pun medicinske pomoći koje je donirala evropska unija. Događaju su prisustvovale premijerka Srbije Ana Brnabić kao i ambasadorka Kine Čen Bo.

 

- Evo večeras, da postoji jedna poruka koju šaljemo, to je poruka solidarnosti i zajeništva - istakla je Brnabić i dodala kako svet postaje jedno u teškim vremenima.

Evropa prolazi kroz teška vremena, i solidarnost je jako važna u ovim trenucima, dodala je premijerka.

- Ovaj let je platila EU 450.000 dolara, let je iz NR KIne poleteo i nosi medicinsku opremu, respiratore, zaštitnu opremu, maske, testove za Covid 19 - dodala je Brnabić.

Ovo zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote u Republici Srbiji i zahvalna sam svim kompanijama koje su nam pomogle - naglasila je ona.

- Hvala im što su nam pomogli da svi zajedno, Kina, UN, EU, omogoćimo da sačekamo još jedan u nizu aviona - rekla je Brnabić.

-Ovo je samo jedan od deset koji će doću u narednom periodu - rekla je Brnabić

- EU će pokriti troškove za nJmanje četiri leta - dodaje premijerka.

- Osnovna poruka je zaista zajedništvo i solidarnost u teškim vremenima - zaključuje Brnabić.

- Zatražili su i pomoć Evropske unije i kada je reč o transportu i kupovini druge opreme. Već smo preraspodelili 15 miliona evra - nrekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da je juče evropski komesar Oliver Varhelji najavio taj plan u pismu premijerki.

Istakao je da je optimističan kada je reč o isporuci potrebnih stvari u kratkom roku.  Govoreći o kritikama da je pomoć Evropske unije trebalo da stigne ranije, Fabrici kaže da nema razloga za kritike.

- Srbija je proglasila vanredno stanje 15. marta, dobili smo zahtev za pomoć 16. marta, a ubrzo sam potpisao prvi ugovor, prvi grant sa ministarkom za evopske integracije prošlog petka. Ove nedelje već imamo prvu isporuku - dodaje Fabrici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
Mima

26.03.2020 20:34

Svima je lakše kada vide ovaj prizor, a naročito našim lekarima.

Jeca

26.03.2020 20:39

Lepe vesti!

Tijana

26.03.2020 20:40

Medicinska pomoc je potrebna Srbiji. Svi koji su se odazvali a i sami poslali pomoc, Srbija ce biti zahvalna.

M Novosel

27.03.2020 05:29

@Tijana - Tijana:Sve više pristiše potrebne opreme kako bi se što uspešnije izborili sa ovom opakom bolešću.