SRPSKA LIGA: Dogovor Srbije i Turske je nada u poboljšanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda

Autor: Republika

Vesti

10.10.2017

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska liga (SL) pozdravlja razvijanje i jačanje političkih i ekonomskih veza između Srbije i Turske.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

- Pozdravljamo razvijanje i jačanje političkih i ekonomskih veza između Srbije i Turske u trenutku kada je za našu zemlju najvažnije pokretanje niza infrastrukturnih projekata, kao što su gasovod Turski tok, završetak aerodroma u Lađevcima kod Kraljeva, izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, uključujući deonicu od Požege, preko Užica, do granice sa Republikom Srpskom, u čijem finansiranju će učestvovati turski kapital, čime će se, uz posredstvo Turske uspostaviti bolja saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine, što je od koristi i za srpski narod u Republici Srpskoj, ali i za građane Federacije BiH – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL, povodom zvanične posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji.

Đurđev ističe da je Turska jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, o čemu svedoči konstantan rast spoljnotrgovinske razmene koja je tokom prošle godine dostigla oko 70 miliona evra i da je najavljeni dolazak najvećih turskih privrednika u Srbiju, zajedno sa predsednikom Erdoganom, signal da će Turska nastaviti sa investiranjem u našu zemlju, što će pokrenuti celokupnu srpsku privredu, povećati životni standard i smanjiti nezaposlenost.


- Za Srbiju je od posebnog značaja funkcionisanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, sporazuma kakav već imamo sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, te najava proširenja obima i vrsta robe koju će srpski proizvođači moći da izvezu na tursko tržište bez plaćanja carina. Uz to, s obzirom na sve bolje odnose Rusije i Turske, a imajući u vidu da Moskva koja ima svoj interes u Republici Srpskoj, a Ankara u Federaciji BiH, zapravo, nemaju spornih tačaka u tom smislu, sve ovo bi moglo da prouzrokuje i poboljšanje odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda u celini. I ono što je ključna vezivna žica jeste ruski gasovod Turski tok od kojeg će Srbija veoma profitirati. Sve ovo upućuje da je ruski predsednik Putin svojevrsan garant uspešne saradnje Srbije i Turske – zaključio je Aleksandar Đurđev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading