POSETA TURSKOG PREDSEDNIKA: Vučić i Erdogan potpisali 12 sporazuma!

Autor: Tanjug

Vesti

10.10.2017

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija je iskreni prijatelj Turske", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na sastanku delegacija Srbije i Turske u Palati Srbije, na kojem učestvuje i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, i istakao da je prezadovoljan sastankom tet-a-tet sa svojim turskim kolegom.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Potpisivanje sporazuma: Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Vučić i Erdogan su prethodno razgovarali u četiri oka više od sat vremena, a na početku sastanka sa delegacijama, srpski predsednik se Erdoganu obratio sa "dragi prijatelju" i zahvalio što je delegacija te zemlje došla u tolikom broju.

Rekao je da je i gotovo cela srpska vlada prisutna i da se nada da su ministri imali dobar razgovor sa turskim kolegama i delegacijom.

Potpisano 12 sporazuma

Kako je rekao, pre današnjih sastanka bilo je pripremljeno 10 sporazuma, a sada će biti potpisano 12 u Beogradu i još četiri, koja će biti potpisana u Novom Pazaru. Kako je naznačio, to su sve izuzetno važni sporazumi koji doprinose pre svega ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

- Srbija je iskreni prijatelj Turske i, ma kako to nekome čudno zvučalo, tako ćemo se ponašati - poručio je predsednik Srbije.

Vučić je u pozdravnoj reči podsetio na to da je Srbija iste večeri kada je pokušan puč u Turskoj stala na stranu izabranih institucija i podržala demokratske vrednosti.

- To nigde, nikada i nijedne sekunde nismo krili - dodao je Vučić.

- Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom - izjavio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sastajaće se jednom godišnje: Erdogan i Vučić

Istakao je da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumima i nivoom međusobnog razumevanja i potpuno je, kaže, uveren da će u budućnosti dve zemlje graditi sve bolje i bolje odnose.

Sastanci jednom godišnje

On je rekao da potpisana Deklaracija podrazumeva sastanke jednom godišnje, naizmenično u Srbiji i Turskoj, ali i brojne sastanke i razgovore ministara i konkretizaciju dogovorenog.

Kako je rekao, u malo mesto Krupanj, koje je nastradalo u poplavama 2014. godine došao je turski investitor koji je doneo radna mesta i nadu i najavio i da će uskoro zaposliti još 150 ljudi.

U tom kontekstu, Vučić je govorio i o turskim investitorima na jugu Srbije, u Lebanu, Žitorađi i izneo podatak da je iz Lebana u poslednjih nekoliko decenija otišlo polovina stanovništva a da je sada tamo zaposleno 350 ljuidi u fabrici investitora iz Turske što je spas za tako malo mesto.

On je posebno pozvao turske investitore da ulažu u banje u Srbiji, posebno ističući Vranjsku banju u kojoj se sada, kaže, 146 litara tople vode gubi u sekundi.

Dodao je i da su mir i stabilnost od najvišeg interesa i da su posebno razgovarali io BiH i da je ponovio nepohodnost poštovanja integriteta BiH kao i NRS unutar BiH.

Erdogan: Želimo veću razmenu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Beogradu da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelju za buduću saradnju.

Takođe, ukazao je da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da su njih dvojica, kao i cele delegacije imali danas veoma plodotvorne razgovore.

On je podsetio da će danas sa Vučićem učestvovati na Poslovnom forumu koji okuplja privrednike dve zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske takođe u poseti našoj zemlji, došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije u Srbiji u narednom periodu.

- Daću im podršku za ulaganje u Srbiju - podvukao je Erdogan.

"Bošnjacima ću reći da nisam za bilo koji nacionalizam"

 

- Želim da kažem i ovde i sutra u Novom Pazaru da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Beogradu.

- U vezi s Novim Pazarom ne postoji nikakav problem - kaže predsednik Turske i poručuje da će i sutra, prilkom posete tom regionu, iskoristiti priliku da Novopazarcima poruči da su oni most prijateljstva između dve zemlje, da to treba da podstiču i da cene.

Na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Vučićem, Erdogan je na pitanje novinara šta će poručiti stanovnicima Novog Pazara, odgovorio da će im reći upravo to koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju i čuvanja mira.

- Želim da kažem i ovde da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru - rekao je Erdogan.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
radnik

10.10.2017 13:28

Bilo bi dobro da opet vratimo privredu na neki nivo koji je imala pre katastrofalnih privatizacija!

Helena

10.10.2017 13:32

Nadam se da ce se ova saradnja nastaviti i dalje! Najava novih investicija je skakako bitna vest za nas!

Srefano

10.10.2017 13:34

Poseta turskog Predsednika je od velikog znacaja za Srbiju, prvenstveno zbog njihovog ulaganja u nasu zemlju.

Tamara

10.10.2017 13:35

Odnosi izmedju dve zemlje današnjom posetom će se još više učvrstiti.