Sve teže na Kosovu zbog korone, oboleo i lekar u Mitrovici

Autor: Tanjug

Vesti

31.03.2020

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama broj novoobolelih povećao se danas sa tri na šest, a u Zvečanu je 11 osoba u samoizolaciji", napisao je na instagramu direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i upozorio da se situacija ubrzano pogoršava.

Foto: instagram.com/markodjuric.srb
Podaci za Kosovo i Metohiju

U jednoj od crtica kroz koje Ðurić svakodnevno obaveštava građane o situaciji na KiM, kaže da su u toku pripreme sportskih sala za koje je juče na republičkom štabu definisano da treba da budu bolnice za lakše pacijente.

- Situacija u srpskim sredinama na KiM, posebno na severu, ubrzano se pogoršava. Među danas potvrđenim obolelima je jedan lekar KBC Kosovska Mitrovica. Svo osoblje koje je bilo u kontaktu sa obolelim danas se testira - naveo je Ðurić.


Prema njegovim rečima, u albanskim sredinama danas ima 14 novoobolelih, ukupno 108.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Дневни извештај о ситуацији у српским срединама на Косову и Метохији 31. март 2020. године: ⠀⠀⠀ 3 - Новооболеле особе у срединама са српском већином. Укупно оболело 6 лица. ⠀⠀⠀ 14 - Новооболелих у албанским срединама. Укупно 108 оболелих. На вирус позитивне и 3 медицинске сестре које раде на Клиници за инфективне болести у Приштини. ⠀⠀⠀ 11 - Особа у самоизолацији У Звечану. ⠀⠀⠀ - Ситуација у српским срединама на КиМ, посебно на северу, убрзано се погоршава. Међу данас потврђеним оболелима је један лекар КБЦ Косовска Митровица. Сво особље које је било у контакту са оболелим данас се тестира. ⠀⠀⠀ - Данас је потврђен налаз и код затворског медицинског техничара у Косовској Митровици. Седам других радника затвора је пријавило сличне симптоме и неки чланови породица. Данас је у затвору у Косовској Митровици боравила екипа из Приштине која је над свим запосленим лицима, као и свим затвореницима, спровела тестирање. ⠀⠀⠀ - Очекује се долазак епидемиолога из Београда који ће у Косовској Митровици помоћи у припремама за што ефикасније суочавање са ситуацијом. ⠀⠀⠀ - Грађани на КиМ су данас поново упозорени на важност поштовања мера које је прописала држава како би се избегле смртоносне последице неконтролисаног ширења вируса у условима који постоје на КиМ. ⠀⠀⠀ - Поновљене су ургенције према РФЗО да се заштитни и други неопходни материјали требовани пре три и четири недеље што пре доставе. ⠀⠀⠀ - У току су припреме спортских сала за које је јуче на републичком штабу дефинисано да треба да буду болнице за лакше пацијенте. ⠀⠀⠀ - Волонтери су у српским срединама широм КиМ наставили да обилазе угрожене грађане и породице, како би им пружили помоћ у виду пакета са храном и хигијенским средствима, и а помоћ у набавци лекова и куповини хране. ⠀⠀⠀ - На подручју Косовске Каменице и Удружење ''Јефимија'' почело је са шивењем заштитних маски. ⠀⠀⠀ - У Штрпцу постоји проблем са снабдевањем лековима, и ради се на пребацивању једног контигента. ⠀⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о свим мерама Владе Србије. ⠀⠀⠀ - Дом културе Грачаница наставља да емитује онлајн програме.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on Mar 31, 2020 at 8:49am PDT

Dodao je da su na virus pozitivne i tri medicinske sestre koje rade na Klinici za infektivne bolesti u Prištini.

Ðurić kaže da je danas potvrđen nalaz i kod zatvorskog medicinskog tehničara u Kosovskoj Mitrovici i da je sedam drugih radnika zatvora prijavilo slične simptome i neki članovi porodica.

- Danas je u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici boravila ekipa iz Prištine koja je nad svim zaposlenim, kao i svim zatvorenicima, sprovela testiranje - naveo je on.

Ðurić je na instagramu napisao da se očekuje dolazak epidemiologa iz Beograda koji će u Kosovskoj Mitrovici pomoći u pripremama za što efikasnije suočavanje sa situacijom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading