Ambasada SAD: Ukinuti sve takse, ne stvarati nove barijere

Autor: kosovo-online.com

Vesti

01.04.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini saopštila je danas da su kosovske vlasti dobile jasan signal od SAD da takse na robu iz Srbije i BiH moraju biti potpuno ukinute, jer ovakva politika, kako navode, nanosi isključivo štetu građanima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH danas su ukinute, ali su u isto vreme zamenjene potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama. Te mere se zasnivaju na odluci od 20. marta kada su ukinute taksa na sirovinske proizvode i kada je najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjene recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Iz ambasade SAD u Prištini navode da ove mere stvraju više problema u trenutku kada veruju da će do sada postignuti sporazumi stovriti uslove za nastavak dijaloga.

- Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse a ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i guše ekonomiju Kosova. Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading