Zelenović ni u toku vanrednog stanja nije obezbedio sredstva za najsiromašnije

Autor: srbijadanas.com

Vesti

02.04.2020

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da šabačka vlast na čelu sa Nebojšom Zelenovićem nema sluha za pomoć svojim sugrađanima, čak i u ovoj situaciji vanrednog stanja i borbe sa Korona virusom, svedoči činjenica da još uvek nisu odgovorili na krajnje humanu inicijativu predsednika gradskih i seoskih mesnih zajednica da se deo sredstava od povraćaja poreza na imovinu namenjenog za tekuće rezerve usmeri na kupovinu humanitarnih paketa za najsiromašnije sugrađane.

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Nebojša Zelenović

Reč je o sumi od oko 23 miliona dinara, koja se nalazi na računu mesnih zajednica.  Iako je  odluka doneta još pre pet dana, do danas niko iz šabačke vlasti nije našao za shodno da odgovori na ovu odluku, koja bi olakšala životne uslove najugoženijim Šapčanima.

Građani koji čekaju pomoć izražavaju ozbiljnu sumnju da Nebojši Zelenoviću i Dušanu Petroviću ova inicijativa nije prioritet, pre svega, zato što njih dvojica od nje nemaju diretktnu finansijsku korist.

Naime, pošto je sve transparentno i ide preko mesnih zajednica, ne postoji nikakva mogućnost da se po lopovluku čuveni šabački tandem Zelenović-Petrović "ugradi" u ovu transkaciju, pa im ona i nije važna. Tome ide u prilog i nadimak Dušana Petrovića, po kom ga zna ceo Šabac- mister 10 posto. I ne zanima njih dvojicu što građani ispaštaju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL/Vikipedia

Mladen Čolić iz Mesne zajednice "Jevremova" ističe da je nedopustivo da šabačka vlast ćuti, kad je potpuno jasno da je pomoć preko potrebna u novonastaloj situaciji. Doneli smo odluke da sredstva solidarnosti podelimo Domu zdravlja i Gerontološkom centru, a od tekuće rezerve da kupimo pakete i podelimo sugrađanima, kojima je pomoć neophodna, kaže Čolić i ističe da uprkos dobroj nameri nijedna mesna zajednica trenutno ne može ništa da uradi jer nema odobrenje gradske uprave, koja nema sluha za potrebe građana.

U gradskoj upravi su nam rekli da ne primaju nikakve zahteve i da mesne zajednice ne mogu ništa da rade, naglašava Čolić. I dok se sugrađani raspituju gde mogu dobiti pomoć, mesnim zajednicama  ruke su vezane,  jer gradski štab ne želi ni da razmotri njihovu odluku, ogorčeno kažu predsednici mesnih zajednica, koji ističu želju da pomognu Šapčanima i daju sve od sebe u borbi protiv Korona virusa.

Tako, Marina Mitrović iz Mesne zajednice "Bair" naglašava da je ovo izuzetan trenutak koji zahteva da se svi uključimo u borbu protiv virusa i pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Naša mesna zajednica spremna je da odvoji 500.000 dinara za kupovinu paketa za naše najsiromašnije sugrađane, kaže Mitrovićeva uz žaljenje što zbog opstrukcije gradske vlasti to sada nije moguće. Sličnog mišljenja je i Milan Stefanović iz Mesne zajednice "Kamičak", koji ističe da je ideja i da se sredstva od povraćaja poreza, kroz ovu akciju vrate građanima.

Kako kaže, i u ovoj mesnoj zajednici spremni su da izdvoje dva puta po 500.000 dinara za pomoć najsiromašnijima, a sredstva su veća, jer je reč o najvećoj mesnoj zajednici na teritoriji grada Šapca, u kojoj ima  najviše građana, kojima je neophodna pomoć. Osim što ignorisanjem odluke predsednika mesne zajednice direktno ugrožavaju najsiromašnije građane, Zelenović i Petrović otišli su i korak dalje. Naime, predsednik saveta Mesne zajednice "Jelenče" Željko Krsmanović, ukazuje da je ispred svoje mesne zajednice tražio dozvolu za kretanje, kako bi imali bolju saradnju sa građanima  i policijom.

- Ja nisam dobio tu dozvolu, dok su predstavnicima "politički podobnih" mesnih zajednica, bliskih Zelenoviću te dozvole dali, ističe Krsmanović. I dok se ceo Šabac pita da li je moguće da Zelenović i Petrović na osnovu političke podobnosti izlaze u susret građanima,čak i u vanrednom stanju deleći ih na građane prvog i drugog reda, na pomolu je  još jedan skandal, koji u potpunosti demantuje hvalospeve, koje Zelenović sam sebi svakodnevno upućuje putem TV Šabac - istakao je predsednik saveta Mesne zajednice "Jelenče" Željko Krsmanović. 

- Da nikakvom samohvalisanju nema mesta i da Šapčani veruju samo republičkim institucijama, koje su im glavni oslonac u ovoj situaciji svedoči i pitanje koje stiže  iz mesne zajednice "Jelenče". Oni pitaju kako da se 500 maski podeli na 2000 ljudi, kao što su tražili u štabu pod Zelenovićevom upravom? Jadno  je obrazloženje gradskog štaba da je planirana jedna maska po domaćinstvu, jer kako ćete vi da uđete u domaćinstvo u kom živi 5, 6 članova i da im date jednu masku - pita se Krsmanović.

S obzirom na to da su i ostale  mesne zajednice opredelile značajna sredstva za pomoć najsiromašnijima, predstavnici zajednica se nadaju da će i u gradskoj upravi, zbog samih Šapčana, možda ipak imati sluha za potrebe najugroženijih i da neće, kao do sada, izlaziti u susret građanima  po kriterijumima političke podobnosti , jer ova situacija zahteva požrtvovanost i jedinstvo u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja. I dok se u  šabačkoj gradskoj upravi prave da to ne znaju, žrtve Zelenovićevog i Petrovićevog ignorantskog stava su upravo svi Šapčani.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading