DOKTOR KON O HISTERIJI NA MREŽAMA ZBOG ZABRANE KRETANJA: Ko "minira" mere - radi na štetu zdravlja građana

Autor: Tanjug

Vesti

05.04.2020

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon istakao je danas da svako ko "minira" mere za suzbijanje virusa aktivno radi protiv narodnog zdravlja i ukazao na veliku štetu koja nastaje od poznatih ličnosti koje su protiv preduzetih mera.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Predrag Kon

Kon je, na konferenciji za štampu, navodeći da preko društvenih mera ima naznake protivljenja merama, podsetio da je ostalo upamćeno iz prethodnog pandemijskog perioda, kada je težište cele aktivnosti bila vakcinacija, kako je krenula upravo tada borba protiv vakcinacije.

Tako i sada, kada je težište na socijalnom distanciranju, svako ko minira takvu aktivnost radi protiv narodnog zdravlja, podvukao je on.

 
RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Ukazao je da je, ako se posmatraju zemlje gde je smrtnost preko 10 odsto, kao u Italiji, jasno da nije nemoguće da se to desi i kod nas, te da je neprihvatljivo da neko priča da je sve što je preduzeto bilo bespotrebno i umišljeno.


- Moramo da izguramo još nekolio nedelja. Dve sigurno, a posle ćemo videti. Nemoguće je sada reći koliko će trajati ovakvo stanje, ali ne treba se plašiti da će tako drastične mere da traju preterano dugo. Čim vidimo da popušta virus, racionalno ćemo, ne ođednom, popuštati i mere - rekaoje Kon.

Kon je rekao da će se videti kako će se virus ponašati tokom leta, na južnoj hemisferi.

 

O totalnom karantinu

Upitan da li će epidemiolizi predložiti 24-očasvonu izolaciju, kazao je da smo sada imali 24-očasovni prekid kretanja i komunikacije.

- Ne možemo da efekte vidimo odmah sledeći dan, nego za 5 do 7 dana. Sad je kratak period da bi se moglo nešto zaista videti - objasnio je Kon.

On je istakao da je previše ozbiljna mera potpunog prekida kretanja da bi se tek tako lako mogla doneti.

- Ona je teoretski najpouzdanija za prekid lanca transmisije. Međutim, da bi došao vrlo jasan predlog od struke, svi članovi stručnog tima treba da se usaglase. Radi se o vrlo ozbiljnoj odluci. Treba da budemo potpuno sigurni da će ta odluka dovesti do naglog prekida transmisije i imati pozitivne rezultate, a ujedno moramo proceniti koja će šteta biti svega toga - naglasio je Kon.

On je kazao da bi daleko bolje bilo da se svi ponašamo kao da je već 24-očasovni prekid kretanja, a to podrazumeva da se samo na kratko izlazi do prodavnice ako se mora I ništa drugo, na posao, od posla, i nema nikakvog kretanja mimo toga.

- U tom slučaju možda ne bi morale da se donose takve mere - naveo je Kon.

 

Kisić-Tepavčević o Mitrovici i Zvečanu

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Upitana za Kosovsku Mitrovicu i Zvečan koji su prvi uveli karantin, te šta to podrazumeva, zamenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević kaže da misli da se većina građana ponaša kao da je na snazi takva izolacija, osim onih koji po prirodi posla moraju da putuju u druge gradove.

Podsetila je da je sve u cilju maksimalnog limitiranja kontakata.

- Stalno govorimo da nijedna mera, niti odluka ne može da u potpunosti spreči socijalne kontakte, ako ne shvatimo svoju ulogu ozbiljno. U Turskoj je doneta mera da osobe mlađe od 18 godina ne mogu da napuštaju kuće. To je bilo za iznenađenje, imajući u vidu da deca imaju najblaži tok bolesti, ali turske vlasti su shvatile da je to najbolji način da I roditelje zadrže u kućama. To su sve različite mere koje se u različitim zemljama donose, a sve imaju isti cilj  - naglasila je ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading