(VIDEO) Presek stanja: 2.867 zaraženih, 66 mrtvih! Odluke o mogućim novim merama biće donete nakon vikenda

Autor:

Vesti

09.04.2020

13:05 >> 13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovna konferencija Kriznog štaba održana je u Palati Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Na konferenciji se iznose podaci o broju zaraženih koronavirusom, smrtnih slučajeva, oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

- Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova testirano je 1586 osoba, od čega je 201 pozitivno, 1907 hospitalizovano, na respiratorima se nalazi 127. Takođe, u poslednja 24 časa preminula je još jedna osoba muškog pola. Prosek starosti preminulih je 64.3 godine, a stopa smrtnosti 2.3% - izjavila je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da trenutne mere daju pozitivne rezultate i da, ukoliko nastavimo da ih primenjujemo, uskoro možemo očekivati kraj epidemije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Goran Stevanović

Što se tiče smeštaja obolelih, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao da je u planu "sukcesivno uključivanje novih 'kovid centara'".

- Biće dovoljno mesta u bolnicama - dodao je.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se broj dnevno testiranih ljudi polako povećava, ali da za masovno testiranje jednostavno nema dovoljno kadrova.

- Tokom planiranja je izvršena pogrešna procena dostupnih medicinskih radnika - precizirao je.

Kisić Tepavčevićeva se nadovezala i poručila da je, uz pomoć kineskih stručnjaka, završena izgradnja specijalne laboratorije za kovid. Ova ustanova će obrađivati 2000 testova dnevno.

Iako se broj dnevno zaraženih polako smanjuje, Kon upozorava da postoje određene sredine u kojima lako može doći do naglog širenja virusa.

- Najosetljivije sredine su kolektivi za stare. Njih moramo da sačuvamo kako znamo i umemo - poručio je epidemiolog, i dodao da će "odluke o mogućim daljim merama biti donete nakon vikenda, u zavisnosti od statistike".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Predrag Kon

On je upitan i da li bi odlazak građana na letovanje bilo pametna odluka nakon epidemije.

- Ne očekujem da će preko leta biti obolevanja, ali je bolje biti "svoj na svome" nego ići na more - odgovorio je Kon.

Kada su u pitanju žarišta širom Srbije, privremena bolnica u niškoj hali Čair popunjena je do maksimuma. Pacijenti sa lakšim oboljenjima se iz ovog grada prevoze u Beograd gde će biti smešteni na Sajmu.

Budući da se ponekad mogu uočiti oboleli koji nemaju najpoznatije simptome, direktor Infektivne je naveo da je njihova raznolikost velika.

- Simptomi koje mi spominjemo se pojavljuju kod najvećeg broja obolelih - navodi Stevanović, i poručuje građanima da se jave u kovid ambulantu čim uoče pojavu respiratornih simptoma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

09.04.2020 13:37

Pratim konferenciju pa se krstim pojedinim novinarima kao ova što pita za letovanje,a i ovaj uvlakačić Vučićević je čovek za ozbiljno ispitivanje,kao i negove novine.Strašno,pojedini nisu ni kanale da kopaju.