(VIDEO) U Srbiji 5.318 osoba zaraženo koronom, ukupno preminulih 103: Trenutno nije potrebna izolacija gradova koji su žarišta

Autor:

Vesti

16.04.2020

13:00 >> 13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konferencija za novinare posvećena koronavirusu danas je održana u Nišu.

Na konferenciji se iznose najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom u Srbiji, eventualnim smrtnim slučajevima, broju oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 3.194 osobe od kojih je 445 pozitivno. Hospitalizovano je 3.511 pacijenta, a na respiratoru je ukupno 120 pacijenata. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 29.472 osobe koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je još 4 osobe, 3 muškarca i jedna žena. Ukupno preminulo 103 osobe od početka epidemije. Stopa smrtnosti je 1.9%. Ukupno izlečene 443 osobe. 

Takođe, testirano je 6.070 zdravstvenih radnika, od kojih je 593 zaraženo, 382 hospitalizovano, a petoro preminulo.

Situacija u Nišu pod kontrolom

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da se situacija u Nišu drži pod kontrolom i dodao da su kapaciteti na jugu Srbije spremni da prime sve građane kod kojih je dijanostifikovan Kovid 19 ili imaju sumnju na to.

- Imamo potpunu kontrolu nad situacijom u Nišu. Raspolažemo svim podacima. Molim građane da shvate da samo institucije zadužene za kontrolisanje virusa imaju tačne podatke - rekao je.

Klinički centar Niš leči pacijente sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, dok se oni koji su pozitivni na korona virus, a imaju lakšu kliničku sliku, smeštaju u privremene bolnice, rekao je Tiodorović odgovarajući na pitanja medija na konferenciji u Nišu.

On je dodao da trenutno raspolažemo sa još 700 mesta u privremenim bolnicama širom Srbije, s tim što sada imamo veliku pomoć jer će i kovid bolnica u Leskovcu moći da primi 220 pacijenata i ona je počela da se popunjava.

Gužve nisu problem ako se mere poštuju

Epidemiolog Branislav Todorović rekao je da pojačane gužve pred prodavnicama ne bi trebalo da predstavljaju opasnost ako se svi pridržavaju potrebnih mera, i pozvao građane, pred praznični vikend, tokom kojeg će biti produžen policijski čas, da se ponasaju odgovorno.

Tiodorović je rekao da se, prema njegovom uvidu, nabavka odvija u kontrolisanim uslovima.

- Normalno je da se ljudi snabdevaju, jer se od petka u 17.00 očekuje policijski čas, ali utisak je da prema informacijama koje imam i licnog uvida, ogroman broj gardajana se ponasa odgovorno i u skladu sa preporukama i discipolinovano - rekao je Tiodorović.

On je ukazao da se i u nabavci hrane mora držati i odstojanje i nositi zaštitna oprema i dodaje da se građani uglavnom toga pridrzavaju.

Kaže da se i on sam snabdeva kada i starije osobe, petkom od 4.00 do 7.00 ujutru, i da su penzioneri najdisciplinovaniji deo građana, svi nose opremu i poštuju odstojanje od dva metra.

- Prisustvo koronavirusa potvrđeno je u 15 ustanova koje pripadaju gerontološkim centrima ili domovima za smeštaj starih lica. Ukupno je inficiran 271 korisnik i 53 zaposlenih - kaže dr Darija Kisić Tepavčević.

Na samom kraju obraćanja, Tiodorović je izneo optimističan podatak.

- Očekujemo da ćemo uskoro iz privremenih bolnica otpustiti oko 200 pacijenata - rekao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading