Premijerka Belgije potvrdila Vučićeve reči: Mnoge zemlje kriju broj mrtvih od korone

Autor:

Vesti

17.04.2020

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Belgije Sofi Vilmes potvrdila je reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mnoge zemlje u svetu ne objavljuju pravi broj obolelih i preminulih od korone, nego ih vode kao slučajeve sa potpuno drugim posledicama smrti. S druge strane u Srbiji, kao i u Belgiji podaci su transparentni i tačni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Naime, Belgija je sa svojih 11,5 miliona stanovnika teško pogođena epidemijom korona virusa, a stopa smrtnosti od Kovida 19 je jedna od najvećih u Evropi, javlja u četvrtak AFP i ističe da s današnjim danom ta zemlja ima najviše umrlih na milion stanovnika te je premašila i Španiju.

Sveukupni broj umrlih u Belgiji je narastao na 4.857, a od prvog slučaja zaraze početkom februara broj oboljelih je premašio 33.500.

U poređenju s Belgijom, Ujedinjeno Kraljevstvo ima dosad 13.000 umrlih, a Francuska 17.000, ali iako je njihov tužni bilans tri do četiri puta veći, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika.

Gledajući broj umrlih od korona virusa na milion stanovnika, Belgija s brojkom od 419 uveliko prednjači pred svojim britanskim prekomorskim komšijama (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi put je premašila i Španiju (409).

Ali premijerka Sofi Vilmes ističe "potpunu transparentnost u komunikaciji u vezi s brojem umrlih od Covida-19", kao i činjenicu da prate broj umrlih u domovima za stare i nemoćne.

Tako zdravstvene vlasti broju umrlih u bolnicama dodaju i broj umrlih u staračkim domovima, gde je virus zahvatio štićenike domova uprkos zabrani poseta od samog početka epidemije.

Premijerka takođe navodi da su tom broju pridodali i broj umrlih za koje se pretpostavlja da su podlegli virusu iako to nije dokazano testiranjem, što druge zemlje ne rade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Nenad

17.04.2020 08:20

Ono u šta smo imali neku vrstu rezreve su se pokazali kao tačni, da mnoge države kriju broj mrtvih od korone virusa, istina kad tad izađe na videlo.

Jelena

17.04.2020 08:27

Predsednik je uvek bio iskren. Nema razloga da se kriju podaci, sve je transparentno.

rwzsth

17.04.2020 08:39

Neke zemlje to čine da bi sprečile paniku.

Milica Milicic

17.04.2020 08:43

Pojedine zemlje ne predstavljaju tacan broj umrlih kako bi pokazale da se dobro nose s epidemijom, ili se mozda radi o nepotvrdjenim slucajevima, svakako se svi nadamo da ce se ovo brzo zavrsiti.