Kovid bolnica na Karaburmi završena tri dana pre roka

Autor: Republika

Vesti

18.04.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojnomedicinskog centra "Karaburma", namenjene za lečenje obolelih od virusa Kovid-19, koja je donacija firme "Termomont" i njenih partnera.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Kovid bolnica na Karaburmi

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić i direktor i vlasnik firme "Termomont" Dejan Burčul, obišli su novu bolnicu i uverili se da je za početak rada te nove zdravstvene ustanove ostalo još samo opremanje neophodnim medicinskim mobilijarom, što će uslediti u narednim danima.

- U ime vojnog zdravstva, zahvaljujem preduzeću „Termomont“, za ovo što je urađeno za vojno zdravstvo, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije. Ovo je za nas izuzetno značajna bolnica u momentu kada se borimo protiv bolesti Kovid-19 i kada smo za kratko vreme, za 10 dana, za lečenje obolelih od Kovida-19 stavili u funkciju Vojnomedicinski centar „Karaburma“ gde je 80 postelja i leče se najteži pacijenti. Desilo se nešto neverovatno, za 14 dana napravljena je nova bolnica kapaciteta 60 kreveta, tako da je kapacitet VMC „Karaburma“ proširen sada na 140 ležajeva – naglašava general Jovičić.


On je podsetio da se pripadnici vojnog zdravstva, zajedno sa svojim kolegama iz civilnog zdravstva, svakodnevno bore za suzbijanje koronavirusa i u bolnicma na Beogradskom sajmu, Novosadskom sajmu, u hali „Čair“ i istako da će, kada se pandemija završi nova bolnica na Karaburmi ostati da služi za lečenje i vojnih i civilnih osiguranika i doprineti unapređenju lečenja pacijenata.
RepublikaFoto: mod.gov.rs

Prema rečima vlasnika i direktora firme “Termomont” Dejana Burčula, realan rok za izgradnju jednog objekta poput nove bolnice VMC „Karaburma“ je 90 dana.  


- Krenuli smo sa procenom da nam je potrebno 18 dana, ali smo uspeli da izguramo za 14 i po dana. To je isuviše malo dana, ali smo tehnološki i tehnički uspeli da objekat napravimo u kvalitetu koji potpuno zadovoljava sve uslove koje su traženi od nas – objašnjava Burčul i ističe da je za vanredno kratak rok zaslužna velika motivisanost ljudi angažovanih na izgradnji nove bolnice.

Vrednost investicije koju su firma "Termomont" i partneri uložili u renoviranja 1.000 kvadratnih metara starog objekta, njegovu nadogradnju do 1.300 kvadratnih metara, koliko iznosi sadašnja površina nove bolnice, kao i izgradnju pristupnog puta, iznosi više od 37 miliona dinara. Vlasnik „Termomonta“ ističe da se nije vodilo računa koliko će novca biti potrošeno već da se bolnica izgradi što pre, kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć neophodna.

- Više od 10 firmi bilo je uključeno i svi su paralelno radili i trudili se da pomognu jedni drugima. Radilo se u dve smene. Pre podne je radilo oko 120 do 140 radnika, a noću od 40 do 60 ljudi. Tehnološki smo podelili rad tako da jedni drugima otvaraju faze, nisu se preklapali i stvarno su svi dali svoj maksimum – rekao je Burčul.

Već tokom sledeće nedelje, u novu bolnicu VMC „Karaburma“ počeće prijem pacijenata na lačenje od virusa Kovid-19.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading