BUDIMO STRPLJIVI JOŠ MALO, BROJI SE U DANIMA: Doktorka Darija iznela optimistične prognoze

Autor: Tanjug

Vesti

19.04.2020

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da je ovog vikenda uveden do sada najduži policijski čas ali da je, sa stručnog aspekta ključan i sledeći vikend. Dodala je da ne zna tačno koliko će tada trajati policijski čas, ali je rekla da se vidi kraj i da bi trebalo da budemo strpljivi još malo - "broji se u danima".

RepublikaFoto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ
Kisić Tepavčević

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da "ne možemo da presečemo i sviramo kraj", ali da ćemo se navići na virus i da se nada da ćemo moći da ga ignorišemo ako bude opstao među nama.

Rekla je da je struka od početka bila stroga sa pravilima, ali da je u interesu svake države da se što pre normalizuje život.

- U ovoj državi je struka zaista bila pitana što se tiče svih aspekata i sve je inicirano na predlog struke - navela je.

Dodala je da su brojevi novoobolelih i dalje na visokom nivou ali da se ne može situacija posmatrati kroz ukupne apsolutne brojeve. Napomenula je da je sada veći broj testiranja i da je zbog toga povećana i verovatnoća otkrivanja novih slučjajeva.

Posebno je naglasila da značajan pokazatelj jeste procenat osoba koje imaju asimptomatične forme i blaga ispoljavanja u odnosu na one koji zahtevaju respiratore.

Objasnila je da se sada pacijenti posle jednog pozitnog testa otpuštaju na samoizolaciju u trajanju od dve nedelje u kućnim uslovima, nakon čega se ponovo testiraju.

Kako je rekla, to je predefinisano jer je pokazano da i ako neko ima dva negativna nalaza, može i dalje da bude virusonoša.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading