MINISTAR NEDIMOVIĆ: Uskoro zatvaramo jednu od privremenih bolnica u Nišu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

20.04.2020

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U odnosu na pre sedam-osam dana kada je bila mnogo loša prognoza u Nišu, uspeli smo da sve umirimo. Sve što se dešavalo, posebno u Gerontološkom centru, dovelo je do nerzove i to je bio veliki udarac na zdravstveni sistem u Nišu. Međutim, posle 48 sati uspeli smo da situaciju dovedemo koliko-toliko pod kontrolu. Sada imamo masovna otpuštanja izlečenih pacijenata iz KC Niš i privremenih bolnica. Očekujem da u naredna dva dana jednu privremenu bolnicu već zatvorimo", rekao je ministar poljoprivrede i šef Štaba za upravljanje krizom u nišavskom i topličkom upravnom okrugu Branislav Nedimović.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Branislav Nedimović

On se osvrnuo i na epidemiološku siutaciju u Aleksincu i Blacu, tačnije u domovima za stare u ovim mestima.

- U Blaca se radi o jednoj ustanovi socijalne zaštite Trbunje, tu smo smo potpuno stavili epidemiološku situaciju pod kontrolu, tu su i naši epidemiolozi dr Branislav Tiodorović i dr Darija Kisić Tepavčević odlazili. Uspostavili smo karantin u karantinu. Korona virusom je bilo inficirano 20 zaposlenih, svi ostali su bili potpuno čisti. Direktor ove ustanove za lica sa posebnim potrebama u Kulini mi je rekao da je tamo stvar maksimalno pod kontrolom, tamo smo isto napravili karantin u karantinu. To znači da su inficirani u jednom objektu, jer su objekti paviljonskog tipa, svi ostali se nalaze u drugim objektima, prati se epidemiološka situacija. Dakle, ne očekujemo u ta dva mesta nikakvu eskalaciju - rekao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, postojao je problem sa Domom za stare u Aleksincu, međutim urađena su masovna testiranja.

- Od nekih 180-190 testova, nije bilo pozitivnih. Razgovarao sam sa direktorom specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Toponici, gde ima 700 pacijenata, rekao mi je da se sve drži pod kontrolom. Jeste da ima sedam inficiranih, dva pacijenta i pet zaposlenih, ali tu je ukupno skoro 1.000 aktera cele priče. Mislim da je Gornja Toponica primer kako epidemiološki treba da postupa svaka zdravstvena institucija koja ima taj prvi udar jer tu je bio udar sa svih strana - rekao je on.

On je dodao da očekuje da će, kada su u pitanju privremene bolnice u Nišu, hala "Čair" prva biti zatvorena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Petar Peric

20.04.2020 21:49

Srpsko zdravstvo je sve jače,virus korona sve slabiji! Ulazimo u finalni obračun gde ćemo izaći kao pobednici u ovoj pandemiji.