Stefanović: Nijedan migrant nije oboleo od koronavirusa

Autor: Tanjug

Vesti

29.04.2020

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se na teritoriji Srbije nalazi oko 8.500 migranata već duže vreme, navodeći da do sada nijedan migrant nije oboleo od koronavirusa. Stefanović je na sednici Skupštine Srbije odbacio informacije da se srpska sela naseljavaju migrantima, kao i kritike koje su došle od dela opozicije, da je Srbija potpisala nekakav sporazum o vraćanju migranata iz Austrije u našu zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Nebojša Stefanović

- Jedini način da po zakonu nekog vratite u našu zemlju je Sporazum o readmisiji. To je međunarodni dokument iz 2007.godine koji je ratifikovala Narodna skupština. Po tom sporazumu koji je tadašnja vlast potpisala omogućava se readmisija trećih lica i državljana naše zemlje u Srbiju iz Austrije i to samo ako se naša država saglasi sa tim - objasnio je ministar.

Stefanović je istakao da Srbija mora da se saglasi u svakom pojedinačkom slučaju, navodeći da niko ne može da vrati bilo koga, pa bio i državljanin Srbije. On je objasnio da radni aranžman samo definiše preciznije detalje readmisije. - Po tom radnom aranžmanu nije vraćen nijedan naš drzavljanin, niti migrant ili izbeglica - istakao je Stefanović.

Ministar je naveo da je u Srbiji relativno stabilan tok migracija i da se već duže vreme u zemlji nalazi oko 8.500 migranata koji su smešteni u prihvatnim centrima. - Do sada nijedna migrant nije oboleo od korona virusa. Oni imaju onemogućeno kretanje, nalaze se u kampovima zbog njihovog zdravlja, kao i zbog zdravlja građana Srbije. Njima su obezbđeni svi uslovi za pristojan i normalan život - rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, bilo je krivičnih dela koja su izvršili migranti, ali su ona uglavnom načinjena između samih migranata u međusobnim obračunima.

- Trudimo se da efikasnim procesuiranjem, readimisijom i svim drugim merama one koji su ilegalno ušli u našu zemlju vraćamo u zemlje odakle su ušli - rekao je ministar i naveo da u tom smislu Srbija sarađuje sa pojedinim zemljama.

Ministar je kazao da je u javnosti bilo priče kako se u Srbiju naseljava million migranata i kako su već na putu, rekavši da su to potpune laži i besmislice. - Mi smo pozivali ljude da nam pokažu jednu kuću, a ne sela gde su migrant naseljeni - rekao je Stefanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading