Epidemiolog Kon još jednom upozorio: Svesno zaražavanje koronom ne sme ni slučajno da se desi!

Autor: Republika

Vesti

07.05.2020

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog dr Predrag Kon je u uključenju u emisiju "150 minuta" na TV Prva rekao da je ova epidemija za njega bila najveći presing u karijeri.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Foto: Ilustracija

Sada kada je ukinuto vanredno stanje, potrebno je da se neki obrasci zadrže kako bi se snaga virusa smanjivala, objasnio je epidemiolog.

- Virus nije u cirkulaciji kao što je bio ranije, skoro 20 puta manje je u cirkulaciji. To značajno menja situaciju, ali je i dalje prisutan. Stariji od 65 godina nema više razloga da budu isključivo kod svojih kuća, ali mora da ostane na snazi smanjenje kontakata, dakle moraju da smanje kontakte sa mladima. Ako izlaze napolje, treba da imaju maksu ili da bilo čime prekriju nos i usta i time se zaštite kada dođe do neplaniranih kontakata. Udaljenost od 2 metra je krajnje bezbedna udaljenost i tu možete sasvim bezbedno razgovarati. Ne možete kontrolisati sve kontakte, jednostavno ne možete. Kada uđete u super market, vi ne možete to da kontrolišete, zato morate da imate zaštitnu opremu - rekao je dr Kon. 

O gradskom prevozu malo šta nije objašnjeno, naglasio je Kon, i dodao da to funkcioniše po strogim pravilima, kao i da to znači da i dalje treba izbegavati taj vid prevoza osim ako nemate nijednu drugu opciju. 

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Beograd je dvomilionski grad, tu je gradski saobraćaj žila kucavica i tu je najverovatnije širenje virusa i zato najstariji treba strogo da ga izbegavaju. Kasnije će moći i učenici da ga koriste, ali kada se proceni da je rizik od širenja virusa još manji. U autobusima je obeležno gde ko može da sedi, ko nema masku i rukavice ne može da uđe u prevoz i to će sigurno da traje bar narednih nedelju dana - objasnio je dr Predarg Kon. 

- Jasno je da izlazimo iz ove situacije, ali moramo da budemo svesni da i onaj ko sada oboli može da ima komplikacije kao i onaj koji je na početku oboleo. Nikako ne treba pribegavati zaražavanju, sa tim ne mogu da se složim! Tačno je da je virus slabiiji, ali mi nikada ne možemo da znamo kako stvari mogu da se razviju u konkretnom slučaju i kako bolest može da se razvija. Svesno zaražavanje nikako ne sme biti preporučeno - bio je jasan epidemiolog. 

On je rekao da se drugi talas epidemije ne treba da sigurnošću najavljivati, ali da predostrožnost svakako treba da postoji.

- Ako bude bilo drugog talasa daleko spremniji ga dočekujemo sa mnogo više iskustva. Ja sam skoro siguran da neće biti ponovo vanrednog stanja, ali pratimo dešavanja na svetskom nivou jer je pandemija proglašena na svetskom nivou, pa ćemo videti šta će se dalje dešavati i kakve će biti preporuke Svetske zdravstvene organizacije - rekao je Kon.

- Bio sam na Tašmajdanu i bilo je mnogo ljudi, ali ljudi su imali maske, držali su odstojanje, tako da mislim da je to sve bilo u redu, a pravila koja važe za sve građane, važe i za mene - rekao je na kraju razgovora dr Predrag Kon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading