SRPSKA LIGA: U srpski ustav i Statut AP Vojvodine uvesti pojam Boga i vere

Autor:

Vesti

07.05.2020

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Po uzoru na bratsku Rusiju, čiji je predsednik Vladimir Vladimirovič Putin nedavno inicirao izmene Ustava Ruske Federacije i njegovu dopunu amandmanom, kojim se predlaže uvođenje u ruski ustav Boga i vere koji simbolišu istorijski kontinuitet razvoja države i čuvanja sećanja na pretke, Srbija takođe treba da napravi iste promene u Ustavu Srbije i Statutu AP Vojvodine kako bi se ispravila decenijska nepravda naneta, prvenstveno delovanjem komunističkog režima koji je ne samo u Srbiji već i u ostalim delovima bivše Jugoslavije progonio vernike i stvarao od njih ateiste koji su se pod prisilom odricali svoje religije", izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

- Izmene Statuta AP Vojvodine, u kome bi se po istom principu, kao i u Ustavu Srbije, uveo pojam Boga podržale bi i sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini, među kojima su svakako najbrojnije hrišćanske manjine poput Mađara i Slovaka – kaže Đurđev.

- Kao što se i Rusi nisu odrekli svoje vere i u najtežim vremenima, posebno u periodu od 1932. do 1937. godine, kada se čak trećina njihovog gradskog i dve trećinog seoskog stanovništva izjašnjavala kao pravoslavici, bez obzira što je na teritoriji tadašnjeg SSSR-a zatvoreno 95 odsto crkava i uhapšeni skoro svi arhijereji, tako isto i Srbi, ali i ostali narodi na našim prostorima, uprkos svim istorijskim nedaćama i komunističkom progonu, održavali su, makar i u tajnosti, svoju vezu sa crkvom i Bogom, o čemu svedoče i rezulati posleratnog popisa stanovništva iz 1953. godine koji kažu da se 88 odsto ljudi tada izjašnjavalo kao vernici, dok je samo 12 odsto stanovništa bilo ateistički opredeljeno - ističe Đurđev.

- Ako zvanična himna države Srbije nosi naziv ''Bože pravde'', i u čijim rečima se pominje Bog i vera u Boga, zašto i sastavni deo Ustava i Statuta AP Vojvodine ne bi bilo verovanje u Boga, jer bez obzira što u našoj zemlji žive brojne nacionalne manjine i pripadnici drugih religija, to ne znači da se krše bilo čija građanska i verska prava, pošto i sve druge religije, baš kao i pravoslavlje, govore o ljubavi prema Bogu i verovanju u njega – zaključuje Đurđev, dodajući da će se na ovaj način simbolično izraziti jedinstvo srpskog naroda, vere i države, kao i povezanost sa svim ostalim narodima i nacionalnim manjinama koji žive u Srbiji, a koji takođe u svojim religijama propovedaju veru u Boga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading