DOKTOR KON APELUJE NA OPREZ: Nismo ni blizu pobede nad koronom!

Autor: mediji, Republika

Vesti

09.05.2020

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobede nad koronavirusom i naglasio da se naš zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je ''pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo''.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

- Mislim da smo solidno, pa čak i uspešno premostili taj (prvi) talas. Videćemo šta će dalje biti, jer ne smemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobede, jer pobeda podrazumeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Verovatno ćemo imati neki predah tokom leta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen - rekao je Kon.

Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od Kovida 19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da ''to baš i nije lako procenjivati''.

- Ima mišljenja lekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet - rekao je Kon.

Na pitanje šta očekuje od istraživanja koje će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da ''prokuženost neće biti jednaka u svim delovima Srbije''.

- I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i medju epidemiolozima i medju lekarima u Kriznom štabu za suzbijanje kovida-19 - rekao je Kon.

Ali, kako je dodao, ''i kad dobijemo rezultate, to će biti samo procena, da bismo tačno znali, morali bismo sve gradjane da testiramo, a to je praktično nemoguće''

On je rekao da će uskoro biti doneta uredba po kojoj će ''firme biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, jer će ona trajati dugo''.

Kako je naveo, ''to znači da firme moraju da obezbede i upotrebu zaštitnih sredstava i opreme, dezinfekcionih sredstava na ulazu i u prostorijama, to će biti obavezno''.

- Zasad mislimo da je bolje da ko god može da radi i dalje od kuće, to i čini, dok ne ustanovimo da virusa više nema u cirkulaciji. To je preporučljivo, ali zavisi i od procene poslodavaca - rekao je Kon.

On misli da je najbolje provesti letnji odmor u Srbiji.

- Ovde znamo kakva je sitaucija, a tamo negde znamo ono što nam saopštavaju - rekao je Kon.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading