SRBIJA UŠLA U 10. NEDELJU PANDEMIJE! Doktor Kon: Virusa u junu ne bi trebalo da bude!

Autor: Tanjug

Vesti

10.05.2020

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je Srbija ušla u 10. nedelju epidemije kada se može očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan posto, kao i da se u junu ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Predrag Kon

- Ono što je činjenica jeste da on i dalje postoji, ali podsećam da su od 27. aprila pocela popuštanja. U prvoj nedelji smo imali kozmetičke salone, teretanie, frizerske salone, ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi što je dobro - rekao je Kon za tv Pink.

Posle otvaranja kafića i restorana i pokretanja gradskog prevoza videće se kakav će ođek to imati, kao i polazak dece u vrtice, kazao je Kon.


- Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život, jer je i to jako važno - rekao je Kon.

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće dobiće dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima.
RepublikaFoto: pixabay.com


- Vaspitacice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se deca i pripreme, ne ocekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta cujemo da reagujemo. Ne ocekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira - rekao je Kon.

Što se tiče studenata koji se vraćaju u domove kaže da to jesu mesta gde može doći do zaražavanja ali dodaje da ako dođe do toga u ovoj populaciji ocekuju se blaži oblici nego kod ostalih.

Kako kaže, ne ocekuje nikakve probleme ni u tom segmentu društva.

Kon je istakao da za hronicne bolesnike i one preko 65 godina, nije još preporucljivo da koriste gradski prevoz, bar još nedelju dana.

On je ocenio da osim sporadicnih slucajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

- Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje - rekao je Kon.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading