Poruka Milana Krkobabića i njegovog tima: Seoski turizam je srpsko more!

Autor:

Vesti

10.05.2020

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seoski turizam u Srbiji ima preduslove za prosperitetan razvoj i može da bude izvor dopune budžeta poljoprivrednog gazdinstva, ali i unosan i kreativan porodični posao, navodi kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milan Krkobabić

Prema dostupnim podacima, kako se objašnjava, više od 1.000 porodičnih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade naše zemlje od turizma, a interesovanje za boravak u seoskim domaćinstvima iz godine u godinu raste.

POVEĆANJE PRIHODA

Nakon konsultacija kopredsednika Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Krkobabića i akademika Dragana Škorića sa profesorkom Nadom Vidić, vrhunskim stručnjakom za ovu oblast, kao model ulaganja povratnicima iz inostranstva ministar je preporučio udruživanje radi većih efekata.

- Zdrava i ukusna, najčešće organski proizvedena hrana, predmeti domaće radinosti, plod starih i novijih zanata, promocija kulturno-istorijske i prirodne baštine, uz čuvenu gostoljubivost naših domaćina čine deo prepoznatljivih prednosti u oštroj konkurenciji za naklonost domaćeg, a posebno gosta iz inostranstva - rekao je Krkobabić.

Dodao je da bi prihod bio uvećan kroz udruživanje u specijalizovane poljoprivredno-turističke zadruge, koje će, u ime tih domaćinstava, preuzeti sve organizacione, finansijske i promotivne poslove.

- Nije pretenciozno reći da seoski turizam može da bude srpsko more - izjavio je Krkobabić i objasnio:

- Seoski ili ruralni turizam je složena vrsta turizma jer integriše sve vrste turizma u seoskim predelima, kao što su agroturizam, salašarski, kulturni, vinski, gastronomski, garden, zanatski, kamping, lovni, ribolovni, manifestacioni, odnosno muzički, književni i filmski, etno-turizam, planinski, jezerski, rečni...

Drvengrad dobio evropsko priznanje

Akademik Škorić kao uspešan region izdvaja zapadnu Srbiju, gde više stotina domaćinstava egzistenciju obezbeđuje u seoskom turizmu. On kao etno-destinaciju izdvaja Drvengrad, koji je pre više godina proglašen za najbolje etno-arhitektonsko ostvarenje u Evropi.

TEMELJ PONUDE

Navodi i da su u zaštićenim, prirodnim i kulturnim predelima u ponudi biciklistički, planinarski i mnogobrojni drugi oblici rekreativnog turizma.

Temelj turističke ponude u seoskom turizmu je u raznolikosti jer su zastupljeni ravničarski, brdski, planinski, rečni, jezerski i drugi areali sa očuvanom izvornom prirodom, izuzetnih rekreativnih svojstava, a Srbija poseduje bogatu seosku kulturnu baštinu sa tradicionalnim etno-obeležjima seoskog stanovništva. 

Neki od dobrih putokaza

- Turističko selo Zlakusa

- Terzića avlija

- Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno

- Kapetan Mišin breg

- Vojvođanski salaši

- Krajinske i druge vinarije

- Mnogobrojna etno-sela

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading