OVAJ JE PREŠAO IGRICU: Američki analitičar traži od Prištine da ne poklekne pred zahtevima iz SAD!

Autor: mediji, Republika

Vesti

12.05.2020

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server očekuje da će Sjedinjene Države izvršiti pritisak na Kosovo kako bi se omogućilo Rusiji da bude uključena u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Dejan Lucic
Danijel Server

On je za Koha ditore izjavio da vlasti u Prištini to ne treba da dozvole, komentarišući izjavu Dika Kustina, portparola izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, "da je Rusija i bilo ko drugi ko ima ideje za mir, stabilnost i prosperitet (u tom dijalogu) dobrodošla".

Kustin se osvrnuo na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da konačni sporazum treba da bude donet preko Saveta bezbednosti UN, da se usvoji nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244, i da će se Rusija uključiti u proces ako to Srbija zatraži.

- Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom Sjedinjenih Država da dozvoli Rusiji da se uključi u proces, što se može videti iz izjave iz Grenelove kancelarije da su "svi dobrodošli" - rekao je Server i dodao da bi u tom slučaju "Priština trebalo da se jasno i nedvosmisleno suoči sa katastrofalnim predlogom za podelu".

Ruski ambasador u Beogradu je takodje izjavio da razmenu teritorija i drugih ideja "mogu proceniti samo Priština i Beograd".

Prema Serveru, pitanje razmene teritorija odgovara Rusiji, koja želi da opravda aneksiju Krima od Ukrajine i stvaranje "marionetskih država" unutar Gruzije i Moldavije.

- Rusija bi se trebala uključiti samo ako se Priština složi, a to se ne bi trebalo dogoditi dok Rusija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u trenutnim granicama. Jasno je da Rusija traži teritorijalno rešenje koje će pomoći opravdavanju aneksije Krima i stvaranju marionetskih država u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju - rekao je Server.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading