Ministar Šojgu: Zahvaljujući prijateljstvu predsednika Vučića i Putina pomoć je brzo stigla

Autor: Republika

Vesti

13.05.2020

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas telefonom sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom i zahvalio na angažovanju ruskog ekspertskog tima koji je u Srbiji pružio značajnu pomoć u borbi, suzbijanju i gašenju epidemije koronavirusa.

RepublikaFoto: AP/V. SAVITSKY
Sergej Šojgu

U telefonskom razgovoru ministar Vulin preneo je izuzetno zadovoljstvo zbog uloženog nadljudskog napora ruskog tima u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19, čime je pokazana solidarnost dva naroda, kao i nebrojeno puta tokom istorije, kada su se našli na udaru neprijatelja. Zbog požrtvovanosti u borbi protiv pandemije, ruski tim je odlikovan najvišim priznanjima Ministarstva odbrane Republike Srbije za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, što je ovekovečeno svečanom ceremonijom dodele medalja, prilikom zajedničkog obeležavanja Dan pobede - 9. maja.

Nakon okončanja ovog vida borbe, pripadnici dve vojske nastaviće saradnju u oblasti odbrane, posebno na polju vojnih vežbi i vojnotehničke saradnje. Ministar je prihvatio poziv za učešće na Zajedničkom zasedanju ministara odbrane država članica Zajednice Nezavisnih Država, Šangajske organizacije za saradnju i Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti u Moskvi.

 
Ministar Šojgu je preneo da je zahvaljujući odličnim odnosima dva predsednika i vrhovnih komandanata oružanih snaga Republike Srbije i Ruske Federacije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pomoć bila brza, efikasna i pravovremena. Zahvalio je na priznanjima pripadnicima ruskog tima i izrazio zadovoljstvo i ponos što smo bili zajedno na Dan pobede. Na predlog ministra Šojgua, dogovoreno je održavanje video-konferencije radi saradnje vojnomedicinskih službi i razmene zajedničkih iskustava u borbi protiv koronavirusa.
 
I Srbija i Rusija su rešene da nastave saradnju u oblasti odbrane, što će doprineti jačanju odbrambenih kapaciteta dve države. U skladu s tim, ministar Šojgu je obnovio poziv za učešće na Međunarodnim vojnim igrama 2020, forumu „Armija 2020“ i Vojnoj paradi, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Joka

14.05.2020 12:29

Zahvaljujuci donacijama iz EU mogli smo brzo da platimo "bratsku pomoc" iz Rusije i Kine.