Milićević: Srbija se ne meša u unutrašnja pitanja drugih država, ali neće dozvoliti da je vređaju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.05.2020

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Skupštine Srbije Ðorđe Milićević odbacio je danas kao licemeran i populistički stav Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i kao neprimeren napad na šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Đorđe Milićević

U saopštenju za javnost, Milićević je istakao da se Srbija nikada nije, niti će se mešati u unutrašnje stvari drugih država, samim tim ni u unutrašnja pitanja i probleme Crne Gore.

"Isto tako, istina je da rukovodstvo Srbije, njen predsednik, vlada pa samim tim i ministar spoljnih poslova, neće dozvoliti da Srbiju izlažu poruzi i vređaju njene funkcionere oni koji su demokratiju zamenili brutalnim napadima na veru jednog naroda, verska obeležja i svetinje, hapšenjima visokih crkvenih velikodostojnika", kaže se u saopštenju.


Milićević je naveo da MSP Crne Gore ignoriše činjenicu da trećinu stanovništva u Crnoj Gori sačinjavaju Srbi, kao i da je veliki broj Srba i Crnogoraca pravoslavne veroispovesti.

- Nažalost, crnogorski zvaničnici nemaju poštovanje prema verskom opredeljenju naroda, pa je više nego ciničan stav MSP Crne Gore da su za njih svi građani jednaki i da tobože imaju ista prava i obaveze bez obzira na nacionalnost i veroispovest - istakao je Milićević.

On je rekao da Srbi u Crnoj Gori ne bi bili diskriminisani u pravima koja su garantovana međunarodnim dokumentima da se crnogorska vlast iskreno brine o elementarnim pravima svih građana.

- Koliko je Srba zaposleno u MSP Crne Gore i drugim institucijama sistema crnogorske države? Umesto brutalnosti koju ispoljava prema sveštenstvu (Srpske pravoslavne crkve), crnogorska vlast bi trebalo da nauči od Srbije kako se poštuju prava svih građana jer u Srbiji žive i rade Crnogorci kojih je gotovo isto onoliko koliko ih ima u Crnoj Gori, a znatan broj njih je na javnim funkcijama u Srbiji - naveo je Milićević.

Prema njegovim rečima, politička i diplomatska ostrašćenost MSP Crne Gore se oličava kroz beskrupulozne napade na Ivicu Dačića koji je izneo istinu, da ako Crna Gora nastavi sa ugnjetavanjem pravoslavne vere, nije daleko od bratoubilačkog rata.

- To se vidi ne samo u Srbiji već u celom svetu jer je narod Crne Gore ustao u zaštitu svojih prava i sloboda, pa i prava na veroispovest. Narod Crne Gore je mirnim protestima, litijama vernika, masovno iskazao neprihvatanje terora i brutalnosti od strane vlasti Crne Gore - kazao je Milićević.

On je ponovio da se Srbija ni jednog trenutka nije mešala u unutrašnje uređenje Crne Gore, "ali je tražila i uvek će tražiti, i u granicama međunarodno pravnih normi, beskompromisno se boriti, za poštovanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Komsija

17.05.2020 13:35

Crna Gora se brutalno mesa u unutrasnje stvari Srbije - priznanjem Kosova i pregovorima o granicama sa Siptartima.