Đurić: Kurti se panično plaši razgovora u kojim bi preko puta njega sedeo Vučić

Autor: Pink, Republika

Vesti

19.05.2020

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kurti se plaši dijaloga u kojem bi sa druge strane stola sedeo predsednik Srbije. Da do razgovora ne bi došlo, njegova vlada u kontinuitetu uvodi dodatne takse, reciprocitete, i izmišlja načine da spreči konstruktivnu debatu", ocenjuje direktor Kancelarije za KiM.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Marko Đurić

Izjava takozvanog premijera Kosova u ostavci Aljbina Kurtija da "ne želi razgovore sa predsednicima i mapama", zapravo pokazuje da se Kurti panično plaši razgovora u kojem bi preko puta njega sedeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. 

- Kurti bi želeo da bira ko će u razgovorima predstavljati srpsku stranu, što pokazuje nervozu od mogućeg nastavka dijaloga. Da se to ne bi desilo, on i njegova vlada u kontinuitetu uvode dodatne takse, reciprocitete, i izmišljaju načine da spreče konstruktivnu debatu - kaže Đurić. 

Dodaje da Priština govori da želi nastavak dijaloga, ali pod njihovim uslovima: bez ustupaka sa njihove strane, sa očekivanjem da Srbija prizna nezavisnost svoje južne pokrajine na celoj teritoriji, i bez dijaloga u kojem bi sa druge strane stola sedeo predsednik Srbije. 

- Oni bi preko puta više voleli da vide svoje prijatelje iz Beograda, svoje istomišljenike, a znamo o kome je reč - kaže Đurić. 

Na pitanje da li bi ustavni sud ove nedelje mogao doneti odluku kojom bi se prihvatio dekret Hašima Tačija da Demokratski savez i njegov potpredsednik Avdulah Hoti formiraju novu kosovsku vladu, Đurić kaže da se od uloge ovog suda u Prištini pravi kult, te da je po važnosti predstavljen kao vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država. 

- Ne želim nikoga da podcenjujem, ali mislim da je ovde posredi politička igra i pokušaj da se odloži formiranje vlade u kojoj Kurti ne bi igrao ključnu ulogu. Moguće i da je u pitanju i strah, budući da smo prethodnih nedelja videli najave masovnih nereda i demonstracija. Ovo je opasna situacija u kojoj Srbi treba da vode računa da ne budu uvučeni u sukob, te da od bilo koje albanske strane ne budu doživljeni kao učesnik u sukobu, samim tim i kao potencijalna meta. Nas ni sa jedne od tih strana ne očekuje ništa posebno dobro, ali nam je važno da jedinstvena Srpska lista igra što značajniju ulogu u političkom životu - kaže Đurić. 

Ističe da je Srbija godinama radila na pravljenju jedinstvenog političkog bloka, koji je oličen u Srpskoj listi.

- Zato sada albanski političari i analitičari izjavljuju da se Srbija vraća na Kosovo i Metohiju, da vraća svoj uticaj, da je Beograd na KiM jači nego ikada... To ne govorimo mi, već to primećuju oni. Primećuju i da je Srbija prethodnih godina više nego ikada pružala podršku svom narodu na Kosovu i Metohiji, što vide i sami građani - kaže Đurić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (50)

Loading
milan306

19.05.2020 08:43

Priština mora da shvati da je Kosovo Srbija i da će tako ostati.Dijalog se mora nastaviti.

Mile

19.05.2020 08:52

Pristina je prekrsila cefta sporazum

Jovana

19.05.2020 08:56

Nema razloga za strahom, bolje da dođe do dijaloga, jer svaki razgovor ima svoju namenu i svoju vrednost za dobrobit obe strane.

Baca1289

19.05.2020 08:57

Ukinite takse, ispostujte dogovor, pa onda nema straha od nicega.