SAMI SEBE LAŽU: Hrvati izmislili da je F-16 bolji od miga-29

Autor:

Vesti

17.10.2017

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U strahu su velike oči... Suočena sa činjenicom da je Srbija od Rusije dobila šest moćnih aviona mig-29 i da će od Belorusije dobiti još sedam ili osam takvih letelica, čime će postati neprikosnoveni gospodar balkanskog neba, hrvatska vlada pokušava da preko svojih medija tamošnjoj javnosti plasira priču (izmišljenu) da će oni od Amerike kupiti još modernije lovce.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ako prođe, prođe

Tako je prvo u nedeljniku Globus, a onda i Jutarnjem listu, poturena priča da se na tenderu za nabavku aviona, koji je Hrvatska raspisala pre nekoliko meseci, pojavila i ponuda Amerikanaca da Zagrebu prodaju lovce F-16 blok 70, po ceni od 90 miliona dolara po komadu.

 

Kako se lažno tvrdi u tim tekstovima, ovi avioni spadaju u takozvanu petu, najmoderniju generaciju lovačke avijacije, dok bi srpski migovi nakon remonta dostigli nivo četiri plus.

PREVISOKA CENA

Da se radi o velikoj izmišljotini namenjenoj pre svega da umiri hrvatsku javnost nakon vesti o jačanju srpskog vojnog vazduhoplovstva, svedoči i reagovanje vojnog analitičara Miroslava Lazanskog:

Lazanski: Da bi umirili javnost, lažu da će da kupe od Amerikanaca F-16 blok 70 i izmislili da je to avion pete generacije

- To pre svega uopšte nije avion pete generacije, jer njoj pripadaju samo tri modela: ruski su-51, američki F-22 i F-35. Avion F-16 blok 70, dakle, nije avion pete generacije, ne pripada čak ni onoj četiri plus plus, nego samo četiri plus. Pored toga, sumnjam da Hrvatska uopšte može da kupuje avione F-16 blok 70 po ceni od 90 miliona dolara, jer bi to značilo da im za 10 aviona treba gotovo milijardu evra. Pa tamo bi mediji razapeli Plenkovićevu vladu kad bi dala tolike pare. Mogu da kupe izraelski F-16, koji je odličan avion, ali da kupuju blok 70, to je previše.

IMAJU KOMPLEKS

Kako kaže Lazanski, to što rade Hrvati jeste providno i smešno.

- Oni prvo još nisu ni odlučili, a kamoli dobili avione. Dok ih dobiju i obuče posade, proći će dve godine, a nema dileme da će i to što dobiju dobiti polovno, kao što je bio slučaj sa Rumunima - navodi vojni analitičar.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo još jedan pokušaj Hrvata da se, bar na papiru, suprotstave Srbiji, te da je ovo munjevita reakcija komšija na našu nabavku ruskih migova.

- Potpuno je jasno da Hrvati imaju kompleks Srba. Šta god da urade Srbi, oni na to reaguju kontramerama. Ovim dokazuju da nisu zrela nacija, jer zrela nacija razvija svoje odbrambene potencijale u skladu sa sopstvenim potrebama, ne zato što neko u susedstvu nešto uradi - kaže Anđelković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading