Razmatranje žalbe na oslobađanje Šešelja 13. decembra

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2017

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žalba na oslobađajuću presudu lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju, optuženom za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini, biće razmatrana 13. decembra pred Mehanizmom za međunarodne tribunale, inače pravnim naslednikom Haškog tribunala.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vojislav Šešelj

Odluku o tome je potpisao predsednik Mehanizma Teodor Meron i u njoj se nalazi da će haško tužilaštvo imati sat vremena da iznese žalbu, nakon čega će odbrana imati isto vreme za odgovor, saopsteno je iz tog tribunala.

Šešelj je već najavio da neće prisustvovati žalbi, a Mehanizam mu je imenovao pravnog zastupnika.

U odluci Meron navodi da će pravni zastupnik imati pravo da štiti proceduralna prava Šešelja tokom rasprave.

Taj zastupnik stoga neće moći da ulazi u srž predmeta, odnosno da u Šešeljevo ime odgovara na suštinu žalbe tužilaštva.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti, te ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao i kršenje zakona i običaja rata.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading