Vučić u Takovu na svečanosti uručenja vojnih zastava: Zastave čuvaju i vraćaju Srbiji ponos i one znače da smo dostojni slave predaka

Autor:

Vesti

14.06.2020

09:08 >> 09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanostu uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade koja se održava u kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. Radovanović
Aleksandar Vučić na svečanosti u Takovu

Svečanost u Takovu započela je intoniranjem himne Srbije, a na početku skupu se obratio general-major Ilija Todorov, komandant svečanosti i ratni komandant.

On je tokom svog obraćanja napomenuo da su 63. padobranska brigada i 72. specijalna brigada odlikovane za svoja zalaganja i hrabrost koju su pokazali tokom prethodnih ratova. Dodavši da je za ove jedinice posebna čast to što predsednik Srbije uručuje vojne zastave.

Nakon svog kratkog obraćanja, Ilija Todorov je pozvao predsednika da započne svečanost i uruči vojne zastave komandantima brigade. 

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Predsednik Srbije predaje vojnu zastavu

Nakon svečanog čina uručenja zastave, svečanosti se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tokom svog obraćanja rekao da su pripadnici ovih jedinica najhrabriji deo naših naroda.

- Zastava koju ste primili je simbol časti, slobode i nezavisnosti. Ove zastave nikada ne smeju da padnu neprijatelju u ruke. Vi ste ti koji su ove zastave dobili u zalog i dok se god ona vijori i mi postojimo - rekao je Vučić.

Miroslavljevo jevanđelje

RepublikaFoto: youtube.com/narodnabiblioteka
Mirosavljevo jevanđelje

Na pitanje novinara da li će tokom posete ruskog predsednika Vladimir Putina biti vraćen list Mirosavljevog jevanđela koji nedostaje, Vučić je rekao da se intenzivno radi na tome da deo koji nedostaje bude vraćen u Narodni muzej i pozvao građane Srbije da posete ovu ustanovu.

Predsednik Srbije je istakao tokom govora da ćemo uvek čuvati mir i stabilnost, ali i da neprijatelji znaju da ćemo uvek biti "čvrst orah" ko god pokuša da ga slomi.

Sa posebnim ponosom Vučić je istakao podatak da nijedan pripadnik 63. padobranske brigade nije odbio poziv i da je u ovoj jedinici oduvek bila najbolja popunjenost.

- Hvala vam što ste bili sa nama. Mi se vas ne stidimo, mi se sa vama ponosimo - rekao je Vučić.

 

Kampanja

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Govoreći o izbornoj kampanji koja je u toku, Vučić je istakao da što se tiče prostora to jednostavno može da se meri u sekundama i minutima i da na televizijama prisustvo stranaka zavisi od toga koliko je neka stranka spremna da izdvoji novca za kampanju. Takođe, dodao je da na javnom servisu u emisiji "Reč na reč", SNS je učestvovao samo na jednoj od tri debate koje su održane.

Sa posebnom emocijom predsednik Srbije je vojnicima rekao da za njih ima samo jednu komandu:

- Da čuvate ove zastave. Ove zastave čuvaju i vraćaju Srbiji ponos i one znače da smo dostojni slave predaka. Kada smo vam dali ove zastave, znajte da smo vam dali i svoje srce i svoju otadžbinu - nadahnuto je izgovorio Vučić.

Tokom govora predsednik Srbije se dotakao i života vojnika navodeći da se država trudi da im poveća plate i poboljša životni standard jer bez njih Srbija ne bi ni postojala.

Na kraju govora Vučić je podsetio vojnike da su im posle 20 godina i mnogo prolivene krvi vraćenje zastave.

- Čuvajte zastave, čuvajte Srbiju, Živela Srbija! - završio je svoje obraćanje predsednik Srbije na šta su vojnici koji učestvuju u svečanosti jednodušno izgovorili "Živela!".

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Avioni MIG-29 na svečanom defileu jedinica Vojske Srbije

Nakon što je završeno obraćanje predsednika Srbije usledio je defile vojnih jedinica koje su predstavile svoju borbenu gotovost. Svečanost su nadletali i avioni tipa MIG-29.

Situacija u Hrvatskoj

Tokom obraćanja medijima predsednik Srbije je odgovarao i na pitanja o situaciji u Hrvatskoj. Vučić je na ova pitanja istakao da se nada da će prevladati razum, ali i dodao da ne postoji dan a da se ne pojavi grafit koji predstavlja pretnju Srbima koji žive u Hrvatskoj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (70)

Loading
BozaB

14.06.2020 09:07

Jaca vojska znaci jacu drzavu. Svaki Srbin je ponosan kada vidi ovakve ceremonije.

lak

14.06.2020 09:12

Velika svecanost....

Zoran

14.06.2020 09:18

Sve cestitke novoformiranim brigadama vojske Srbije !!!

Sinisa78

14.06.2020 09:31

Veliki dan za nasu vojsku,za nase dve najelitnije jedinice ! Sjajno !!