U Vašingtonu sastanak delagacija Beograda i Prištine: Vučićev Kosovski boj u Beloj kući!

Autor:

Vesti

17.06.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priznavanje Kosova neće biti tema u Vašingtonu niti ćemo dozvoliti da bude, izričit je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom sastanaka o rešavanju kosovskog čvora. Razgovori su zakazani baš uoči Vidovdana - 27. juna, u Beloj kući, a prisustvovaće im i prištinska delegacija, predvođena predsednikom Hašimom Tačijem. Srbija će, kako je istakao šef države, voditi računa o svojim interesima.

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
Bela kuća kroji sudbinu Kosova

Predsednik je kazao da je svakog dana u kontaktu sa svima koji se bave kosovskim pitanjem i poručio onima koji govore o nezavisnosti KiM da prestanu sa lažima i izmišljotinama i puste odgovorne ljude da rade svoj posao.

- Pred Srbijom je ne baš lak period - ocenio je Vučić.

NAŠA STRATEGIJA

Istakao je da naša država ne želi da se meša u sukob Vašingtona i Berlina, koji se vidi i na kosovskom pitanju, te da je važno da u toj tuči prođe nepovređena:

- Kad se slonovi svađaju, mnogo su veliki za nas i jedni i drugi, mi da gledamo kako da se izmigoljimo. Neću da govorim o tome kako Srbija može da se izvuče iz te priče, ako otkrijemo strategiju, to nam neće dozvoliti. Veliki je sukob između njih politički, što bismo se mi u to mešali. Veliki su za nas, a potrebni su nam kao saveznici i jedni i drugi, a ne kao neprijatelji. Znaćemo da se borimo za državne i nacionalne interese. Pustite nas da radimo naš posao.

Prvo s Putinom, pa u Ameriku

Vučiću, inače, predstoji nikad teža borba za Kosovo i Metohiju. On će samo dva dana posle izbora u Srbiji 23. juna putovati u Moskvu, gde će imati bilateralni sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, s kojim će nezaobilazna tema biti KiM. Samo četiri dana kasnije, u Vašingtonu će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine.

U međuvremenu, u ponedeljak se očekuje dolazak u Beograd specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je juče boravio u Prištini.

Srbiju, naglasio je, voli najviše i svakako neće prvo brinuti o interesu Nemačke i Amerike:

- Ne, nego ćemo da se bijemo sa Nemačkom i SAD, imali smo takvih pokušaja, pa nam sada u Čačku nijedna fabrika nije ostala čitava, toliko mostova su nam porušili. Pustite nekoga da vodi malo pametniju politiku.

BEZ JUNAČENJA

Upitan da li mu se čini da se velike sile utrkuju da budu na pozornici dijaloga Beograda i Prištine, a da ih dogovor zapravo i ne interesuje, Vučić je rekao da ne misli tako.

- Razgovarao sam 50 puta sa Grenelom, Merkelovom, ne znam da li su svi Srbi zajedno videli Putina koliko sam ga ja puta video, a svi oni znaju Putina bolje od mene... Malo poverenja, ljudi. Ni SAD ni Nemačka neće propasti zbog Srbije, ali Srbija može da propadne ako joj bilo ko od njih bude protivnik. Samo da nemamo neprijatelje, nećemo da poslušamo ono što nam ne odgovara, znamo svoje interese, svoju politiku, dajte da probamo da pokažemo poštovanje. Zato što sam se heroja i junaka nagledao pred TV kamerama, a kad dođu na pregovore sa međunarodnim predstavnicima, manji su od makovog zrna. Imam svedoke kako je to izgledalo i u Briselu i u SAD - rekao je Vučić.

 

Rat Išingera i Grenela

RepublikaFoto: youtube.com/phoenix
Volfgang Išinger

Srbija se našla u ratu velikih sila, u kome prednjače SAD i EU, odnosno najmoćnija članica - Nemačka. Volfgang Išinger (nemački diplomata) revoltirano je reagovao na Grenelov poziv Beogradu i Prištini na razgovore.

- Neusklađeno sa EU? Reakcija iz Berlina, Pariza, Brisela? Šta ako EU pregovara o dubokim i inkluzivnim oblastima slobodne trgovine sa talibanima? - napisao je Išinger na Tviteru.

Grenel je uzvratio da su potrebne akcije, a ne samo razgovori, te upitao zašto Išinger nije predložio EU da preduzme korake ka liberalizaciji viza.

- Pozdravljamo sve akcije, a ne samo razgovore - uzvratio je Grenel, aludirajući na neefikasnost EU u dijalogu.

Kaže da mu ne pada na pamet da se junači, već da želi da vodi politiku pristojne zemlje i da čuva zemlju, navodeći da su svi naši preci znali da čuvaju zemlju.

- To je šah, to je ozbiljna igra odgovornih ljudi, igrate sa mnogo jačima. Vodi se velika igra između velikih igrača u međunarodnoj zajednici za koje smo i mi i Albanci suviše mali. S druge strane, Albanci vode svoje unutrašnje igre - rekao je Vučić i dodao da je srećan što Srbija ne vodi takve igre, već se ponaša ozbiljno i odgovorno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading